Hlavní obsah

Starověkou sbírku zapůjčenou z krymských muzeí vrátili Nizozemci na Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com

Starobylá sbírka dorazila do klášterního komplexu Kyjevskopečerská lávra.

Reklama

Nizozemsko po téměř desetiletí soudních sporů vrátilo Ukrajině starobylou muzejní sbírku známou jako skytské zlato. O artefakty staré několik tisíciletí jevila zájem také Moskva.

Článek

O navrácení sbírky, kterou si Nizozemsko původně zapůjčilo z krymských muzeí, dnes informovala agentura Reuters. O artefakty staré několik tisíciletí jevila zájem také Moskva a požadovala jejich návrat na poloostrov Krym, který Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo.

Sbírku známou jako skytské zlato si původně ze čtyř krymských muzeí zapůjčilo na výstavu v Amsterodamu Muzeum Allarda Piersona. Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou. Návrat ale zkomplikovala ruská anexe Krymu a spor o to, kam by se sbírka měla vrátit. Návrat předmětů na Ukrajinu nakonec potvrdila nizozemská justice.

„Po téměř deseti letech soudních sporů se artefakty z krymských muzeí, které byly představeny na výstavě Krym: Zlato a tajemství Černého moře v Amsterodamu, vrátily na Ukrajinu,“ sdělilo dnes Ukrajinské národní muzeum. Dodalo, že sbírku od Muzea Allarda Piersona už převzalo.

Ukrajinská celní služba pak informovala, že do klášterního komplexu Kyjevskopečerská lávra dopravil nákladní automobil 2694 kilogramů „národního dědictví“. V klášteře má nyní proběhnout další identifikace předmětů. Mezi předměty jsou zlaté šperky, helmice, zbraně či nádoby.

Skytové byli kočovným kmenem, který v období od 11. století před naším letopočtem do 2. století po Kristu obýval oblast střední Asie a východní Evropy. Název kmene pochází z řečtiny.

Reklama

Doporučované