Hlavní obsah

NASA zachytila „smějící se“ Slunce

Foto: NASA, Twitter @NASASun

Agenturou zachycené tmavé skvrny na Slunci se nazývají koronální díry.

Reklama

Satelit společnosti NASA tento týden zachytil výjev, který mnohým zlepšil den. Podle americké vesmírné agentury se totiž Slunce „usmívalo“ na okolní vesmír.

Článek

„Řekněte sýr! Observatoř NASA Solar Dynamics Observatory dnes zachytila Slunce, jak se ‚usmívá‘,“ hlásá čtvrteční příspěvek jedné z misí společnosti NASA, která se věnuje zkoumání toho, jak vzniká sluneční aktivita a jak ovlivňuje vesmírné počasí. K textu pak profil připojil snímek, který opravdu připomíná vysmátý obličej.

Tmavé skvrny na Slunci, které dojem úsměvu vyvolávají, se podle vesmírné agentury nazývají koronální díry a jsou to oblasti, kde rychlý sluneční vítr tryská do vesmíru. Viditelné jsou v ultrafialovém světle a navzdory jejich přátelskému vzhledu odborníci upozorňují, že mohou znamenat (spíše mírnou) sluneční bouři, která v sobotu zasáhne Zemi.

Sluneční bouře jsou různé erupce hmoty a energie ze slunečního povrchu, které následně deformují magnetické pole Země. V důsledku toho tyto bouře zvyšují viditelnost záře, známé také jako polární. Na druhou stranu však mohou způsobit třeba výpadky GPS nebo škodlivě narušit elektrickou síť.

Extrémně silná sluneční bouře zasáhla naši planetu před 9125 lety a zanechala trvalé jizvy na ledu pohřbeném hluboko pod Grónskem a Antarktidou. Zajímavostí je, že se tato bouře zřejmě odehrála při slunečním minimu, což je období během jedenáctiletého slunečního cyklu, kdy jsou erupce na naší hvězdě obvykle mnohem méně časté.

Kvůli tomuto neočekávanému objevu, o kterém v lednu informovala studie zveřejněná v časopise Nature Communications, se proto odborníci obávají, že ničivé erupce mohou udeřit, když je nejméně čekáme, a že na další velkou sluneční bouři nemusí být Země připravená.

Lidé na internetu si však se smějícím se Sluncem již užívají po svém a ve výjevu prý kromě obyčejného úsměvu vidí vyřezávanou halloweenskou dýni, Stay Puft Marshmallow Mana z Krotitelů duchů nebo známé Slunce, které se objevovalo v dětském pořadu Teletubbies.

Reklama

Související témata:

Doporučované