Hlavní obsah

Nejdelší výpadek od října. V Pásmu Gazy osmý den nefungují telekomunikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/idfonline

V centrální části Pásma Gazy a na jihu se už několik týdnů soustředí boje izraelské armády. Ilustrační fotografie.

Reklama

Dvě hlavní telekomunikační společnosti operující v Pásmu Gazy Paltel a Ooredoo oznámily výpadek minulý pátek. O týden později firma Ooredoo uvedla, že její služby částečně fungují na severu.

Článek

Na většině území Pásma Gazy už osmým dnem nefungují telekomunikační služby, je to nejdelší výpadek od 7. října, tedy od začátku války Izraele s palestinským hnutím Hamás. Částečně funguje spojení na severu oblasti, informovala dnes palestinská agentura WAFA. Nefungující komunikační služby komplikují práci záchranářům a humanitárním organizacím a také ztěžují získávání informací o situaci v Pásmu Gazy.

Dvě hlavní telekomunikační společnosti operující v Pásmu Gazy Paltel a Ooredoo oznámily výpadek minulý pátek. Dnes firma Ooredoo uvedla, že její služby částečně fungují na severu.

Úřady v Pásmu Gazy oznámily, že kompletně přerušeny jsou telekomunikační služby na jihu a v centrální části Pásma Gazy. Zaměstnanci firmy Paltel uvedli, že nemohou telekomunikační body v oblasti opravit, protože se k nim z bezpečnostních důvodů těžko dostávají. Chybí jim také materiál pro opravu. Podle agentury WAFA zemřeli minulý týden dva zaměstnanci firmy, když opravovali telekomunikační infrastrukturu v oblasti Chán Júnisu a zasáhla je střela.

Právě v centrální části Pásma Gazy a na jihu se už několik týdnů soustředí boje izraelské armády, jež zahájila pozemní operaci koncem října na severu, který z velké části zničilo její bombardování. Většina z asi 2,3 milionu obyvatel se během listopadu a prosince přesunula na jih Pásma Gazy. Asi milion lidí se tísní na jihu v oblasti města Rafáh, které je hraničním přechodem do Egypta.

Agentura WAFA uvedla, že jde už nejméně o sedmý výpadek telekomunikačních služeb v Pásmu Gazy od října, tento je ale nejdelší. Komplikuje práci i palestinskému Červenému půlměsíci, jehož zdravotníci se pozdě dostávají ke zraněným nebo se k nim nedostanou vůbec.

Reklama

Doporučované