Hlavní obsah

Nejdražší věc z Titaniku: Kupec dal za kapesní hodinky přes 35 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia, Seznam Zprávy

Zlaté kapesní hodinky patřily americkému obchodníkovi, který při potopení Titaniku zahynul.

Reklama

Za hodinky z Titaniku zaplatil kupec bezmála 1,2 milionu liber, což z nich činí nejdražší vydraženou položku, která pochází z tohoto britského zaoceánského parníku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zlaté kapesní hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber (35,6 milionu Kč), včetně daně a poplatků, informuje zpravodajský web televize Sky News.

Hodinky koupil soukromý sběratel v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil. Očekávalo se, že se prodají za 100 000 až 150 000 liber. Doposud byly nejdražším vydraženým předmětem z Titaniku housle, na které se hrálo, když se loď potápěla. Prodány byly v roce 2013 za 1,1 milionu liber včetně daní a poplatků

Majitelem hodinek byl americký obchodník John Jacob Astor, který zahynul při potopení lodi poté, co pomohl své ženě Madeleine do záchranného člunu. Jeho tělo bylo vyloveno z Atlantiku sedm dní po potopení lodi, která při své první plavbě do New Yorku narazila do ledovce. Spolu s tělem byly nalezeny jeho 14karátové zlaté kapesní hodinky od společnosti Waltham s vyrytými iniciálami JJA.

Astor byl v době potopení Titaniku považován za jednoho z nejbohatších lidí na světě a jeho čisté jmění činilo asi 87 milionů dolarů, což by v dnešní době odpovídalo několika miliardám, uvedl dražitel Andrew Aldridge.

Reklama

Související témata:

Doporučované