Hlavní obsah

Největší elektrárna v Británii spaluje dřevo z vzácných kanadských lesů

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna Drax nedaleko města Selby v hrabství Yorkshire.

Reklama

Společnost Drax provozuje největší „obnovitelnou“ elektrárnu v Británii, která vyrábí energii spalováním dřevěných pelet. BBC zjistila, že část dřeva zřejmě pochází z původních kanadských lesů.

Článek

Britská společnost Drax vyrábí elektřinu a provozuje největší elektrárnu v zemi, která spaluje miliony tun dovezených dřevěných pelet – což je klasifikováno jako obnovitelný zdroj energie.

Přestože společnost uvádí, že používá pouze piliny a odpadní dřevo, BBC zjistila, že část dřeva pochází z kanadských pralesů. Vyplývá to ze satelitních snímků a licencí k těžbě dřeva.

Ekoložka Michelle Connollyová řekla BBC, že společnost ničí lesy, jejichž vývoj trval tisíce let. „Je opravdu ostudné, že britští daňoví poplatníci toto financují svými penězi. Těžba v původních lesích a následná přeměna dřeva na pelety, které se spálí na výrobu elektřiny, to je naprosto šílené,“ uvedla.

Evropský energetický výhled

Obnovitelné zdroje v dohledné době energii pro střední Evropu nezajistí. Ani přes ambiciozní zelené plány Německa se v roce 2030 bez fosilních paliv neobejdeme. Dokládá to podrobný model webu Fakta o klimatu.

Elektrárna společnosti Drax v Yorkshiru zajišťuje asi 6 % dodávek elektřiny ve Spojeném království. Jedná se o přestavěnou uhelnou elektrárnu, která již obdržela bezmála 6 miliard liber (cca 168 mld. Kč) prostřednictvím dotací na zelenou energii.

Elektřinu produkovanou spalováním dřeva v Británii uznávají za obnovitelný zdroj, ale pro mnoho ekologů je to kontroverzní. Spalování dřeva produkuje více skleníkových plynů než spalování uhlí. Status obnovitelného zdroje získalo proto, že se pak vysazují nové stromy, které pak teoreticky zachytí uhlík vzniklý při spalování dřevěných pelet.

Opětovné zachycení uhlíku však trvá desetiletí a kompenzace může fungovat pouze tehdy, pokud jsou pelety vyrobeny ze dřeva z udržitelných zdrojů. Oproti tomu původní lesy ukládají obrovské množství uhlíku a nejsou považovány za udržitelný zdroj. Je vysoce nepravděpodobné, že by znovu vysazené stromy někdy absorbovaly tolik uhlíku jako ty v pralese.

Licence k těžbě v pralese

BBC zjistila, že společnost Drax zakoupila licence k těžbě ve dvou oblastech kanadské provincie Britská Kolumbie, kde se nachází ekologicky důležitý lesní ekosystém. Jeden z lesů společnosti má čtvereční míli a zahrnuje oblasti vzácného pralesa. Společnost se brání, že mnoho stromů v této oblasti již uhynulo a že těžba dřeva sníží riziko požárů.

Druhá oblast, kde má firma licenci k těžbě, už byla zcela vykácena.

Společnost Drax uvedla, že nespálila dřevo z oblastí, o kterých informuje BBC. To údajně skončilo v dřevařských závodech a vyrobil se z něj nábytek a firma ve svých peletách použila jen přebytky a piliny. K výrobě pelet se prý používají pouze kmeny, které jsou malé, zkroucené či shnilé.

Dokumenty Kanadské lesnické databáze však ukazují, že pouze 11 % kulatiny dodané do dvou dřevařských závodů, patřících společnosti Drax, bylo v minulém roce klasifikováno v kategorii nejnižší kvality, kterou nelze použít na nábytek a další dřevěné produkty.

Společnost později přiznala, že k výrobě dřevěných pelet skutečně používala stromy ze vzácných pralesů. Údajně šlo o druhy, o které není v dřevozpracujícím průmyslu zájem. Dále také uvedla, že lokality identifikované BBC nebyly primárními lesy, protože se nacházejí v blízkosti silnic. Definice primárního lesa OSN však o blízkosti silnic nemluví a jedno z dotčených míst se navíc nachází asi 10 kilometrů od nejbližší zpevněné cesty.

Mluvčí Draxu uvedl, že 80 % materiálu v jejich kanadských peletách jsou zbytky z pily, které by se stejně zlikvidovaly.

Reklama

Doporučované