Hlavní obsah

Největší ledovec na světě se po 30 letech dal do pohybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: British Forces South Atlantic Island (BFSAI)/Corporal Philip Dye

Ilustrační snímek.

Reklama

Největší ledovec na světě, známý jako A23a, se po více než 30 letech na dně oceánu dal do pohybu.

Článek

A23a, jak se největší ledovec na světě jmenuje, se v roce 1986 odlepil od antarktického pobřeží, ale téměř okamžitě se usadil ve Weddellově moři a stal se v podstatě ledovým ostrovem. S rozlohou téměř 4000 kilometrů čtverečních je více než dvakrát větší než Londýn, popsala jeho neuvěřitelnou velikost BBC.

V uplynulém roce byl ale ledovec unášen velkou rychlostí mimo antarktické vody. Pravděpodobně bude směřovat do Antarktického cirkumpolárního proudu, který přenáší vodu kolem celé Antarktidy.

A23a je opravdový kolos, který zaujme nejen svou šířkou. Tato ledová deska je silná asi 400 metrů. Pro srovnání: Londýnský Shard, nejvyšší mrakodrap v Evropě, je vysoký 310 metrů.

Ledovec A23a byl součástí Filchnerova šelfového ledovce. V té době na něm sídlila sovětská výzkumná stanice, což jen dokresluje, jak dávno k jeho odtání došlo, napsala BBC.

Pohyb ledovců může představovat problém pro volně žijící živočichy a jejich navigaci, zároveň však hraje i důležitou roli, neboť při tání uvolňují do oceánu minerální živiny, píše BBC.

Reklama

Doporučované