Hlavní obsah

Kadyrov otočil. Na dovolenou se už nechystá

Foto: Profimedia.cz

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov stojí v čele autonomní republiky už od roku 2007.

Reklama

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov uvedl, že nehodlá opustit svou funkci. V neděli oznámil, že si potřebuje vzít pauzu na neurčito. Kreml mu dal ovšem najevo, že s ním ve funkci dál počítá.

Článek

Vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov oznámil, že nehodlá opustit svou funkci, ani v nejbližší době neodejde na časově neomezenou dovolenou, uvedla dnes agentura Interfax.

Stalo se tak poté, co v neděli dal Kreml najevo, že s Kadyrovem dál počítá. „Samozřejmě nemám právo jen tak odejít. Lid mi svěřil vedení regionu. Je mou svatou povinností tuto důvěru naplnit. Rozhovory o dovolené nechám na jindy,“ napsal Kadyrov na sociální síti.

V sobotu Kadyrov v aplikaci Telegram psal, že si zaslouží od své funkce „pauzu na dobu neurčitou“.. „Myslím, že nadešel čas, abych (odstoupil od moci),“ prohlásil Kadyrov v přednahraném videu.

„Jsem ohledně toho skeptický. Podobné věci (Kadyrov) říkal už v minulosti,“ uvedl Ivan Klyszcz, odborník na Kavkaz z Institutu politických studií v Estonsku. „Taková prohlášení většinou přicházejí, když chce něco od (ruského prezidenta Vladimira) Putina, třeba jen to nejmenší vyjádření podpory,“ dodal Klyszcz.

Více o plánovaném odstoupení Kadyrova z funkce

Prezident ruské autonomní republiky Čečenska Ramzan Kadyrov oznámil, že si zaslouží od své funkce „pauzu na dobu neurčitou“. Nedá se však věřit tomu, že se skutečně stáhne do ústraní, říkají odborníci.

V neděli Putinův mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že Kreml počítá s tím, že Kadyrov zůstane v čele Čečenska, připomněl Interfax.

Pětačtyřicetiletý Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007. Čečenský vůdce je jednou z nejmocnějších osob v Rusku a má blízké vztahy s prezidentem Putinem. Naposledy se oba muži setkali 5. srpna v Soči.

Reklama

Související témata:

Doporučované