Hlavní obsah

Nemocnice v USA oznámila první úspěšnou transplantaci prasečí ledviny člověku

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Přelomovou operaci ohlásila bostonská Massachusetts General Hospital. Ilustrační fotografie

Reklama

Sobotní transplantace ledviny z geneticky modifikovaného prasete živému člověku se zdá být úspěšná. Dvaašedesátiletý muž je tak prvním člověkem, kterému zvířecí orgán pravděpodobně zabezpečí delší život.

Článek

Týmu lékařů z nemocnice v americkém Bostonu se jako prvnímu na světě podařila úspěšná transplantace ledviny z geneticky modifikovaného prasete živému člověku. Nemocnice Massachusetts General Hospital (MGH) to oznámila ve čtvrtek s tím, že 62letému pacientovi se po operaci daří dobře a brzy by mohl být propuštěn. Podle deníku The New York Times (NYT) průlom dává naději statisícům Američanů s nemocnými ledvinami.

Chirurgové čtyřhodinovou transplantaci provedli v sobotu, uvádí prohlášení MGH. Nová ledvina podle lékařů záhy začala vytvářet moč. Orgán byl odebraný z prasete, na němž spolupracovníci nemocnice provedli desítky genetických úprav metodou CRISPR s cílem zlepšit kompatibilitu s člověkem.

Experiment navazuje na roky pokroku v oboru xenotransplantace, jak je označovaná snaha nahrazovat nefunkční lidské orgány těmi zvířecími. „Úspěch této transplantace je vyvrcholením úsilí tisíců vědců a lékařů trvajícího několik desetiletí,“ uvedl v tiskové zprávě jeden z lídrů projektu MGH Tatsuo Kawai.

Nemocnice také vyzdvihuje odvahu pacienta Richarda Slaymana, který si nechal orgán voperovat. Muž se mnoho let potýkal s cukrovkou a na konci roku 2018 dostal novou ledvinu od zesnulého dárce. Po necelých pěti letech ale transplantovaná ledvina začala selhávat a Slayman musel znovu začít chodit na dialýzu, což je procedura, při níž je uměle nahrazována funkce ledvin.

Pokud by se z transplantací ledvin z geneticky upravených zvířat stala běžná praxe, dialýza by se mohla stát přežitkem, řekl NYT další člen týmu MGH Leonardo Riella. Na dialýzu musí v USA chodit přes 800 000 lidí a více než 100 000 jich v zemi čeká na transplantaci ledviny. Každý rok tisíce takovýchto pacientů umírají.

Reklama

Související témata:

Doporučované