Hlavní obsah

Neobvyklá roztržka státníků. Čínský prezident vynadal kanadskému premiérovi

Foto: Profimedia.cz

Státníci se setkali na summitu zemí G20 na indonéském ostrově Bali.

Reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching zkritizoval kanadského premiéra Justina Trudeaua za to, že médiím vyzradil obsah uzavřeného jednání na summitu G20.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching při osobním setkání zkritizoval kanadského premiéra Justina Trudeaua za údajné vyzrazení obsahu uzavřeného jednání na summitu G20 médiím, píše kanadský deník The National Post. Agentura Reuters pak dodává, že ze strany čínského prezidenta jde o vzácný veřejný projev rozhořčení.

„Všechno, o čem diskutujeme, se dostalo do novin. To není vhodné,“ sdělil čínský prezident Trudeauovi prostřednictvím tlumočníka. „Pokud tu bude upřímnost, budeme moci dobře komunikovat se vzájemným respektem, jinak nebude snadné odhadnout výsledek,“ dodal v mandarínštině. Videozáznam rozhovoru zveřejnila na twitteru kanadská televize CTV News. Rozhořčení bylo podle agentury Reuters patrně reakcí na zprávy, že Trudeau při úterním setkání s čínským prezidentem vyjádřil obavy z údajné špionáže a čínského vměšování do kanadských voleb. Dvojice během krátkého setkání podle světových médií diskutovala také o ruské invazi na Ukrajinu, Severní Koreji nebo změně klimatu. Kanada oficiální přepis rozhovoru z tohoto jednání nezveřejnila.

„V Kanadě věříme ve svobodný, otevřený a upřímný dialog, a v tom budeme pokračovat. I nadále se budeme snažit konstruktivně spolupracovat, ale najdou se věci, na kterých se neshodneme,“ reagoval na Si Ťin-pchingovu kritiku Trudeau.

Než ale kanadský premiér stačil domluvit, Si jej přerušil. „Nejprve vytvořte podmínky, vytvořte podmínky, OK?“ vyzval jej důrazně. Následně Trudeauovi potřásl rukou a odešel.

Čínské ministerstvo zahraničí ani státní média nezveřejnila o rozhovoru mezi Siem a Trudeauem vůbec nic, píše ČTK. Oba se podle vládního zdroje v úterý neformálně setkali na okraj summitu G20.

Agentura Reuters pak uvádí, že Trudeau v závěru summitu potvrdil, že k rozhovoru došlo. Poznamenal také, že ne všechna jednání se zahraničními lídry jsou snadná. „Kanada svěřuje svým občanům informace o rozhovorech, které jako vláda vedeme jejich jménem,“ sdělil novinářům anglicky. Následně ve francouzštině dodal, že Čína a Kanada mají odlišné politické systémy. „V Číně není vždy stejná otevřenost, jakou může a musí mít demokratický lídr ke svým občanům,“ doplnil Trudeau.

Kanadský premiér následně zopakoval názor své vlády, že Kanada může spolupracovat s Čínou například v otázkách biodiverzity, ale že Čína zároveň představuje hrozbu pro globální stabilitu tím, že podkopává globální normy – od obchodu až po lidská práva.

„Nebudu se vyhýbat otevřenosti vůči Kanaďanům, ani když diskutujeme o důležitých a někdy choulostivých tématech. Jde o to nastolit správnou rovnováhu mezi otevřeností ohledně neshod a problémů, o kterých diskutujeme, a schopností konstruktivně pracovat,“ uzavřel.

Vypjaté vztahy mezi Kanadou a Čínou

Si Ťin-pching a Justin Trudeau se na summitu zemí G20 na indonéském ostrově Bali setkali po více než třech letech. Vazby mezi oběma zeměmi se výrazně zhoršily poté, co Kanada na žádost Spojených států v roce 2018 zadržela výkonnou ředitelku Huawei Technologies Meng Wan-čou.

Nedlouho poté nechal Peking zatknout Kanaďany Michaela Kovriga a Michaela Spavora na základě obvinění ze špionáže. Jak Wang-čou, tak oba Kanaďané byli později propuštěni. Navzdory tomu se ale napětí mezi oběma zeměmi v poslední době zhoršuje.

Zaměstnanec největší kanadské elektrárenské společnosti Hydro-Quebec, který se podílel na výzkumu materiálů do baterií, byl obviněn ze špionáže za údajný pokus o krádež obchodního tajemství ve prospěch Číny, uvedla v pondělí kanadská policie. Zpráva o jeho zatčení přišla v době, kdy se Trudeau a Si účastnili summitu G20, píše ČTK.

Začátkem tohoto měsíce pak Kanada nařídila třem čínským společnostem, aby se zbavily svých investic do kanadských nerostných surovin, přičemž se odvolala na národní bezpečnost.

Reklama

Doporučované