Hlavní obsah

Nepřátelské vojsko na hranicích. Estonská vláda cvičila na válku

Foto: Robert Markus Liiv / Kaitsevägi

Estonská premiérka Kaja Kallasová při návštěvě na vojenských manévrech letos v květnu.

Reklama

Krizové cvičení mělo ministry připravit na situaci, kdy nepřítel stojí před branami. Vláda výslovně nespecifikovala, kdo by měl být potenciálním nepřítelem.

Článek

Estonský kabinet premiérky Kajy Kallasové ve čtvrtek nacvičoval reakci země na situaci, kdy se nepřítel připravuje na napadení země a koncentruje vojsko.

Scénář podle tiskové zprávy vlády počítal s tím, že nepřítel chystá útok proti Estonsku v „omezeném rozsahu“. Dochází přitom k řízeným provokacím a incidentům a estonské instituce čelí kybernetickým útokům. V zemi posiluje i protistátní propaganda.

I když se vládní zpráva nezmiňuje, kdo byl v simulaci nepřítelem, Estonsko sousedí jen se spojeneckým Lotyšskem na jihu a na východě s Ruskem, které podobně jako v simulaci loni v únoru přepadlo Ukrajinu.

Ministři si procvičili krizovou komunikaci a koordinaci úřadů. Počítalo se také s výměnou se zahraničními institucemi, pravděpodobně NATO, EU a OSN.

„V čase krize musíme vědět, že přijímání odvážných rozhodnutí, převzetí iniciativy a kontrolování situace je klíčové,“ uvedla k simulaci premiérka Kallasová.

Estonská vláda provádí podobná krizová cvičení na mimořádné situace pravidelně. Loni na podzim proběhlo cvičení zaměřené na krizi v energetice.

Baltská země má za sebou jinak politicky nabitý týden. Vláda totiž spojila hlasování o změně zákona o rodinném právu s hlasováním o důvěře. Novela, která nakonec parlamentem prošla, zavádí v Estonsku jako v první postsovětské a baltské zemi rovná manželství, tedy sňatky i pro gay a lesbické páry. Ze 101 poslanců bylo pro 55, proti 34.

Reklama

Doporučované