Hlavní obsah

Neutrální Rakousko a Švýcarsko se chtějí připojit k protivzdušné obraně Evropy

Foto: twitter.com/Violapamherd

Trojice ministrů obrany v Bernu. Zleva: Rakušanka Klaudia Tannerová, Němec Boris Pistorius a Švýcarska Viola Amherdová.

Reklama

V obou zemích se už zvedají hlasy, že je připojení k European Sky Shield Initiative kvůli deklarované neutralitě problematické.

Článek

Švýcarsko a Rakousko se chtějí připojit k evropské protivzdušné obraně. Dokument, ve kterém tento záměr prohlašují, v pátek podepsaly v Bernu rakouská ministryně obrany Klaudia Tannerová spolu se švýcarskou ministryní obrany Violou Amherdovou, uvedla agentura APA. Podpisu se zúčastnil i německý ministr obrany Boris Pistorius.

Projekt známý pod anglickým názvem European Sky Shield Initiative vede Německo.

Podle agentury APA se Švýcarsko a Rakousko domnívají, že připojením k obrannému projektu, jehož součástí jsou hlavně země Severoatlantické aliance, neporušují svou neutralitu.

S tím však nesouhlasí některé skupiny v obou zemích. „Nezapadá to (účast na projektu) do striktní neutrality Švýcarska,“ řekl agentuře Reuters Werner Gartenmann ze skupiny Pro Schweiz.

Opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ) chce o připojení k projektu vyhlásit referendum.

S projektem evropského protiraketového štítu, jehož cílem je nakoupit systémy, které pocházejí částečně z USA a Izraele, přišlo loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu Německo. K plánu, představenému v Praze, se připojilo před dnešním podpisem 17 zemí včetně České republiky. Cílem je snížit náklady na pořízení a údržbu systémů skrze koordinované jednání zemí zapojených do projektu, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované