Hlavní obsah

Nigerijský gang se mstí za smrt svých mužů. Unesl 150 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Oluwafemi Dawodu, Shutterstock.com

Nigerijský voják během armádní operace. Ilustrační foto.

Reklama

Při koordinovaném útoku ozbrojenců na čtyři vesnice na severozápadě Nigérie bylo v pátek uneseno nejméně 150 lidí včetně žen a dětí a jeden člověk byl zabit. S odkazem na místní obyvatele to uvedla agentura Reuters.

Článek

Obyvatelé tvrdí, že ozbrojenci na desítkách motocyklů vtrhli do čtyř vesnic ve spolkovém státě Zamfara. Ten se řadí mezi spolkové státy, kde jsou podobné únosy, většinou za účelem získání výkupného, nejčastější.

Gangy ozbrojenců v posledních letech zejména na severozápadě Nigérie unášejí, okrádají a vraždí civilisty, často přitom přepadají a likvidují celé vesnice. Snahy bezpečnostních složek státu zastavit jejich řádění nebývají příliš úspěšné.

Policejní mluvčí v Zamfaře na žádost Reuters o komentář k útoku bezprostředně nereagoval. Obyvatel jedné z vesnic Dankandai Musa agentuře řekl, že se mu během chaosu podařilo nepozorovaně uniknout. Dvacet členů jeho domácnosti však bylo uneseno. „Podařilo se mi utéct poté, co přeskupili nás a lidi z dalších tří vesnic, které byly napadeny,“ řekl. „Utekl jsem, když nás táhli do křoví,“ dodal.

Jeden z místních vesničanů uvedl, že Lawali Damana, vůdce ozbrojenců, požadoval od vesnic 100 milionů nair (2,6 milionu Kč) za to, že nigerijské jednotky předtím zabily čtyři jeho muže.

Reklama

Doporučované