Hlavní obsah

Norsko povolí soukromé firmě ukládat odpad na dně moře

Foto: Shutterstock.com

Norsko se připojilo ke dvěma zemím, které udělují nové licence na ukládání odpadu pod mořskou hladinu. Ilustrační fotografie

Reklama

Norsko povolí ukládání těžebního odpadu ve fjordu Førde. Vyhrálo soudní spor s ekologickými organizacemi, které se postupu snažily zabránit, píše The Guardian.

Článek

Po patnáctiletém sporu dostala soukromá společnost Nordic Mining zelenou k uložení 170 milionů tun těžebního odpadu na dně fjordu Førde. Podle kritiků může tento krok ohrozit mořský život a biologickou rozmanitost. Norské království se tímto krokem připojilo k dalším dvěma zemím, Papui-Nové Guineji a Turecku, které jako jediné státy na světě udělují nové licence na ukládání odpadu pod mořskou hladinu, uvádí britský deník.

Soud nařídil dvěma ekologickým organizacím (Friends of the Earth Norway a Nature and Youth), které na stát podaly žalobu, aby uhradily soudní náklady ve výši přesahující tři miliony korun. Organizace se mohou obrátit na odvolací soud. Tvrdí ale, že jejich zdroje jsou na další spory nedostatečné.

„Je to v rozporu s Aarhuskou úmluvou, která stanoví, že přístup ke spravedlnosti týkající se životního prostředí by neměl být finančně neúnosný,“ cituje The Guardian Trulse Gulowsena, vedoucího organizace Friends of the Earth.

Kritici rozsudku také obvinili vládu, že ignoruje své vlastní poradce, tedy Norský institut pro mořský výzkum. Ten uvedl, že je fjord důležitým místem pro rozmnožování tresek a také migrační cestou lososů ze čtyř řek. Poukázal rovněž na riziko rozptýlení jemných částic v širším mořském prostoru, které by mohlo mít neznámé následky.

Společnost Nordic Mining těžící granát a rutil obdržela povolení k uložení čtyř milionů tun odpadu ročně. Její ředitel Ivar S. Fossum ale uvedl, že společnost plánuje ukládat 1,2 milionu tun odpadu ročně. Oblast k tomu určená má rozlohu čtyři kilometry čtvereční a pokrývá čtyři procenta dna fjordu.

Reklama

Doporučované