Hlavní obsah

Norský král Harald se po operaci vrátil k plnění královských povinností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Norský král Harald V. s někdejší dánskou královnou Markétou II.

Reklama

Norský král Harald V. je ve svých 87 letech nejstarší evropský panovník. V posledních měsících ho sužovaly zdravotní problémy, v pondělí se po dvou operacích kardiostimulátorů vrátil k pracovním povinnostem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Norský král Harald V. se v pondělí vrátil do práce po dlouhé pracovní neschopnosti a dvou operacích implantace kardiostimulátorů, informuje agentura AP. Podle norského královského kalendáře je jeho prvním plánovaným úkolem přijetí norských vojenských důstojníků v královském paláci v Oslu.

Haralda v posledních měsících trápilo zdraví. Koncem února onemocněl během dovolené s manželkou královnou Sonjou v malajsijském letovisku Langkawi. V zemi mu byl 2. března voperován dočasný kardiostimulátor kvůli nízkému srdečnímu tepu.

Po operaci odletěl zdravotnickým evakuačním letadlem zpět do Norska, kde byl převezen do nemocnice. Tam podstoupil druhou operaci, při níž mu byl voperován trvalý kardiostimulátor. Nejprve se očekávalo, že bude na nemocenské dva týdny, ale ta byla několikrát prodloužena. Během této doby převzal královy povinnosti jeho padesátiletý syn, korunní princ Haakan.

Harald opakovaně prohlásil, že nemá v plánu abdikovat, na rozdíl od své sestřenice z druhého kolena, dánské královny Margrethe II, která odstoupila na začátku tohoto roku. Palác pouze oznámil, že král trvale omezí množství oficiálních aktivit.

Reklama

Související témata:

Doporučované