Hlavní obsah

Nový Zéland obvinil Čínu z kybernetického útoku na parlament. Čína to odmítá

Foto: Shutterstock.com

Na novozélandský parlament měla zaútočit skupina hackerů podporovaná Pekingem. Ilustrační fotografie.

Reklama

Novozélandské úřady tvrdí, že na novozélandský parlament podnikla kybernetický útok skupina hackerů podporovaná Pekingem. Čínské velvyslanectví ve Wellingtonu to odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Představitelé novozélandské vlády v pondělí pozdě večer SEČ sdělili, že na parlament Nového Zélandu v roce 2021 provedla kybernetický útok skupina podporovaná čínským státem. Podle ministryně Judith Collinsové, která má na starost bezpečnost vládních komunikací, za útokem pravděpodobně stála skupina APT40, která má vazby na čínské ministerstvo státní bezpečnosti.

Ministr zahraničí Nového Zélandu Winston Peters označil kybernetický útok na parlament za nepřijatelný zásah ze zahraničí, informovala agentura Reuters. „Zásahy tohoto druhu ze zahraničí jsou nepřijatelné a Čínu jsme vyzvali, aby se v budoucnosti takových aktivit zdržela,“ uvedl ministr. Připomněl, že odhalení přichází v době, kdy Čínu z rozsáhlé kybernetické špionážní kampaně obviňují Velká Británie a USA.

Obě země v pondělí uvalily v souvislosti s Pekingem podporovanými kybernetickými útoky sankce na čínskou firmu a dva Číňany.

Mluvčí čínského velvyslanectví na Novém Zélandu v e-mailu uvedl, že „Čína rozhodně odmítá taková nepodložená a nezodpovědná obvinění“, a vyjádřil novozélandským úřadům rozhodný nesouhlas.

Reklama

Doporučované