Hlavní obsah

Nový Zéland po rekordních záplavách sužuje silná bouře Gabrielle

Foto: Profimedia.cz

Lidé se v silném větru procházejí v Aucklandu podél pobřeží. Foceno v neděli 12. února.

Reklama

Tisíce domácností na Novém Zélandu zůstaly bez proudu. Některé části ostrovního státu zasáhla silná bouře.

Článek

Bouře Gabrielle se v noci na neděli přehnala přes ostrov Norfolk. Silné deště zasáhly i nejsevernější oblast Nového Zélandu, píše server BBC.

Podle novozélandské meteorologické služby MetService byl v neděli nad Severním ostrovem zaznamenán vítr o síle vichřice, který v některých místech dosahoval rychlosti až 140 km/h.

Bez proudu je v současné době 18 500 domácností a podniků a očekává se, že jejich počet poroste.

Školy v novozélandském Aucklandu budou v pondělí uzavřeny, informovala CNN. Jedná se o více než 36 škol a univerzit.

„Nepamatuji si, kdy by na celém Severním ostrově platilo varování před větrem,“ řekla stanici Lisa Murrayová z tiskového odboru meteorologické služby. „V mnoha oblastech Severního ostrova se očekává extrémní déšť a vítr doprovázený silným příbojem podél severního a východního pobřeží.“

Pro obyvatele byla zřízena evakuační centra a všem bylo doporučeno, aby si zajistili dostatek zásob na tři dny pro případ, že by uvízli doma.

V sobotu bouře Gabrielle sice přešla do mírnějšího stupně cyklónu. Meteorologické služba MetService přesto varovala, že bouře stále představuje „velmi vysoké riziko extrémního, nárazového a bezprecedentního počasí v mnoha oblastech Severního ostrova“. To by mělo trvat od neděle do úterý.

Masivní povodně následuje silná bouře

Bouře přichází několik týdnů poté, co přívalové deště zaplavily největší novozélandské město Auckland. V něm nadále platí výjimečný stav. Po celém městě jsou tak rozmístěny desítky tisíc pytlů s pískem. Ty mají zabránit, aby silné deště a vítr ještě více poškodily už tak rozmoklou půdu a oslabenou infrastrukturu.

Podívejte se na fotografie zkázy v Aucklandu po silných deštích:

+7

Na poloostrově Coromandel a v oblasti Gisborne, které byly rovněž postiženy nedávnými přívalovými dešti, byl vyhlášen nejsilnější stupeň výstrahy.

„Kolem nadcházející události panuje určitá nervozita a obavy,“ řekl starosta okresu Len Salt zpravodajskému webu Stuff. „Obyvatelé Coromandelu jsou silní, ale protože se s bouřkami potýkáme už od začátku ledna, jsme všichni značně unavení.“

Národní letecký dopravce Air New Zealand zrušil na pondělí několik dálkových mezinárodních letů, stejně jako lety na Tasmánské ostrovy, tichomořské ostrovy a vnitrostátní lety do Aucklandu a z něj, uvedla agentura Reuters.

Na nedělní tiskové konferenci s místními médii novozélandský premiér Chris Hipkins vyzval obyvatele celého Aucklandu, aby zbytečně neopouštěli své domy a ti, kteří mohou pracovat z domova, aby tak učinili.

„Očekáváme, že se blíží nepříznivé počasí, takže se prosím ujistěte, že jste připraveni, ujistěte se, že máte zásoby, pokud budete muset zůstat po určitou dobu na místě, nebo pokud se budete muset evakuovat,“ řekl Hipkins před novináři.

V nejhůře postižených oblastech lze očekávat 350–450 mm srážek, nárazy větru o rychlosti 120–140 km/h, nebezpečné vlny a zaplavení pobřeží, zejména při přílivu.

Novozélandská meteorologická služba varovala, že vítr může být stále dostatečně silný na to, aby poškodil stromy a elektrické vedení, a že v nadcházejících dnech může spadnout takové množství srážek, které způsobí další záplavy a sesuvy půdy.

Reklama

Doporučované