Hlavní obsah

Odkud může přijít útok? Plán rozmístění 190 tisíc ruských vojáků okolo Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Jednotky ruské námořní pěchoty při cvičení v Bělorusku.

Reklama

Bezprostřední nebezpečí ruského vpádu na Ukrajinu dál trvá, varuje Západ. Kolem ukrajinských hranic je teď podle odhadů na 190 tisíc ruských vojáků.

Článek

I když se od neděle skloňují další možnosti diplomatického řešení východoevropské krize, západní státy nestáhly svá varování před ruskou agresí vůči Ukrajině. Podle britské ministryně zahraničních věcí Liz Trussové se ruská invaze zdá být dál „vysoce pravděpodobná“.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan v pondělí řekl, že případný ruský vpád má být mnohem brutálnější než běžná konvenční válka. Američané disponují zpravodajskými informacemi, podle nichž mají Rusové vypracované seznamy Ukrajinců, kteří mají být při invazi cílem. Kreml to popírá.

„Bude to válka vedená Ruskem proti ukrajinskému národu s cílem jeho útlaku, rozdrcení, zranění. To jsme podrobně popsali v dopise pro OSN,“ řekl Sullivan ve vysílání NBC.

Kolem Ukrajiny je podle amerických zpravodajců rozmístěných na 190 tisíc vojáků – jde o pozemní síly, letectvo i námořnictvo. Další vojenskou sílu představuje na 50 tisíc běloruských vojáků.

Ukrajina je obklíčená ze tří stran. Na severu z Běloruska (kde jsou ruské jednotky oficiálně rozmístěné kvůli vojenskému cvičení, které už ale mělo skončit a bylo nečekaně prodlouženo), z východu pak z Ruska a na jihu z okupovaného Krymu a z Černého moře.

Kolem hranic je rozmístěných na 500 ruských bojových letadel a na dostřel od ukrajinského pobřeží je v Černém moři 40 bojových lodí, uvádí analýza a také mapa amerického think-tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Navzdory proklamacím Kremlu se stahování jednotek nekoná. Naopak – počet ruských taktických praporů se v posledních týdnech zvýšil z 83 na 105, některé odhady hovoří až o 125 praporech. Čtyřicet až padesát procent ruských vojáků je „v útočných pozicích“. O víkendu to napsala agentura Reuters s odkazem na amerického obranného činitele.

Menší jednotky a technika v terénu

Podle společnosti Maxar Technologies, která s pomocí satelitních snímků již několik týdnů monitoruje aktivity ruské armády, se přes víkend aktivita ruských vojsk proměnila. Místo shromažďování většího počtu vojáků a techniky lze nyní spatřit menší jednotky, které se dostávají do pozic mimo základny a cvičiště, což naznačuje větší bojovou připravenost.

O změně charakteru pohybů ruské techniky napsala v pondělí i investigativní organizace Conflict Intelligence Team (CIT). Pásová vozidla, jako jsou tanky, bojová vozidla pěchoty nebo samohybná děla, se už nepřesouvají po železnici, ale vlastním pohonem v terénu ve vzdálenosti několika kilometrů od ukrajinské hranice.

Buď ofenziva, nebo stažení

CIT také píše, že ruští vojáci jsou ubytováni u hranic v polních a nevyhovujících podmínkách s nedostačujícím zásobováním. „Udržet jednotky v takových podmínkách dlouhodobě nelze, proto lze v nejbližších dnech očekávat buď ofenzívu, nebo částečné stažení jednotek, zřejmě do velkých táborů, kde jsme je pozorovali dříve,“ uvádí analýza.

Analytiky zajímá zejména oblast kolem ruského města Bělgorod, které leží 70 kilometrů severovýchodně od Charkova, druhého největšího ukrajinského města. Právě od Bělgorodu by mohla směřovat hlavní část ofenzivy proti Ukrajině.

Moskva i přes vojenské manévry opakovaně odmítá, že by měla v plánu svého souseda napadnout.

Reklama

Doporučované