Hlavní obsah

Odmítám bojovat na Ukrajině, řekl odvedenec a postřelil vojenského komisaře

Foto: Profimedia.cz

Muži odvedení k vojenské službě během částečné mobilizace nastupují do autobusu u vojenského komisariátu v ruském Krasnodaru.

Reklama

aktualizováno •

V odvodové kanceláři na východě Ruska postřelil muž vojenského komisaře. Před zahájením palby řekl, že odmítá bojovat na Ukrajině.

Článek

Rus postřelil šéfa odvodové komise v Usť-Ilimsku, poté co mu řekl, že odmítá bojovat ve válce na Ukrajině. Stalo se tak přímo v místnosti, kde probíhal odvod do armády, informuje deník The Guardian.

Záběry z incidentu ukazují, jak muž oblečený v maskáčích střílí na úředníka z bezprostřední blízkosti, zatímco ostatní potenciální odvedenci utíkají z místnosti. Zprávy uvádí, že muž vystřelil nejméně třikrát.

Zraněného vedoucího náborové komise převezli zdravotníci v kritickém stavu do nemocnice. Policie již útočníka zadržela. Jde o 25letého nezaměstnaného místního obyvatele.

Záběry z incidentů u odvodové komise v ruském Usť-Ilimsku.Video: twitter/ian_matveev, twitter/HannaLiubakova

Velitel, který je zároveň šéfem místní odvodové komise, před střelbou shromáždil muže, aby pronesl řeč o tom, že půjdou do války. „Nikdo nikam nepůjde,“ řekl útočník chvíli předtím, než začal střílet, uvedl podle The Guardian svědek události.

K incidentu došlo ve městě Usť-Ilimsk, které má asi 85 tisíc obyvatel a nachází se v Irkutské oblasti na Sibiři.

Guvernér Irkutské oblasti Igor Kobzev na Telegramu napsal, že vedoucí odvodové kanceláře je v nemocnici v kritickém stavu. Dodal, že zadržený střelec bude určitě potrestán.

Odpor proti mobilizaci v posledních dnech projevují na protestech tisíce mužů a žen po celém Rusku. Statisíce Rusů se snaží ze země utéct.

Reklama

Doporučované