Hlavní obsah

„Ne, nezbláznil jsem se.“ Odpůrce války Naděždin odevzdal podpisy pro prezidentské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: Stránky Borise Naděždina, Seznam Zprávy

Ruský politik Boris Naděždin si u veřejnosti v poslední době získal nečekanou popularitu jako odpůrce Putinovy války proti Ukrajině.

Reklama

Favoritem ruských prezidentských voleb je Vladimir Putin. Významnějším vyzyvatelem by mu mohl být Boris Naděždin, odpůrce války na Ukrajině. Volební komise ale bude posuzovat, zda splnil přísná pravidla sběru podpisů.

Článek

Ruský politik Boris Naděždin, který u veřejnosti získal v poslední době nečekanou popularitu jako odpůrce války Ruska proti Ukrajině, dnes odevzdal ústřední volební komisi podpisy na podporu své prezidentské kandidatury. Oznámila to ruská média. Komise má do deseti dnů podpisy prověřit a rozhodnout, zda Naděždina jako kandidáta do prezidentských voleb zaregistruje.

Hlasování bude třídenní, od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství favorita, stávajícího prezidenta Vladimira Putina, který by si tak měl zajistit další setrvání v Kremlu až do roku 2030.

Dnešek je posledním dnem, kdy mohou kandidáti na ruského prezidenta v březnových volbách předložit ústřední volební komisi podpisy spoluobčanů na podporu své kandidatury. Naděždin jako představitel neparlamentní strany měl komisi předložit nejméně 100 000 a nejvýše 105 000 podpisů, přičemž z jednoho z ruských regionů smělo být nejvýše 2500 podpisů.

Naděždin podle agentury Interfax řekl, že odevzdal 105 000 podpisů sesbíraných v Rusku. Uvedl také, že jej podpořily desetitisíce Rusů žijících v cizině, ale že se rozhodl jejich podpisy nepředat. Na kandidátově webu se uvádí, že celkový počet podpisů přesáhl 200 000.

„Musím se připravit na řízení země. Ne, nezbláznil jsem se,“ řekl Naděždin v rozhovoru, který zveřejnil server Meduza. Ten poznamenal, že by byl „zázrak“ a bylo by „proti vší logice“, kdyby se protiválečný kandidát vůbec objevil na hlasovacím lístku. „Režim neví, co udělat s kandidátem, který se nečekaně stal populárním,“ napsal ve vlastním komentáři ruský internetový vyhledávač.

O podpoře Borise Naděždina jsme psali zde:

Komise zatím z 11 známých uchazečů zaregistrovala čtyři kandidáty – Putina a tři představitele parlamentních stran: předsedu nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Leonida Sluckého, Vladislava Davankova ze strany Noví lidé a Nikolaje Charitonova za komunisty.

Reklama

Doporučované