Hlavní obsah

Ohrožení kapustňáci na Floridě umírají hlady. Úřady povolily jejich krmení

Bez komentáře: Záběry volně žijících kapustňáků v laguně Indian River.Video: YouTube/NBC News

 

Reklama

Na Floridě řeší, jak zachránit kapustňáky. Hladoví kvůli znečištěným vodám a rychlému úbytku jejich oblíbené potravy – mořských trav. Federální úřady se rozhodly prolomit letitý zákaz a povolily jejich umělé dokrmování.

Článek

Vodní savci umírají alarmující rychlostí, jen v roce 2021 jich na Floridě uhynulo už víc než tisíc. Odborníci to připisují především úbytku potravy a znečištění tradičních zimovišť. Do vod se dostávají hnojiva z polí, které „vykrmují“ řasy a ty se přemnožují. Blokují světlo, které potřebují k životu mořské trávy, hlavní složka potravy kapustňáků. A ti umírají hlady.

Federální úřady se teď rozhodly zasáhnout. Ve snaze zachránit hladovějící kapustňáky povolily ochráncům přírody omezené dokrmování.

„Padl souhlas pokročit v omezeném pokusu dokrmování,“ sdělila agentuře Reuters k postupu, který schválila federální vláda, Carly Jonesová z Floridské komise pro ochranu ryb a volně žijících živočichů (FWC). „Na detailech se stále pracuje.“

+6

Tento krok je velmi neobvyklý. Ochránci se obvykle snaží nezasahovat do přirozeného běhu a nekrmit uměle divoká zvířata, aby se nestala závislými na lidských darech.

Během pokusného krmení budou volně žijící kapustňáci dostávat římský salát a zelí, což tito býložravci v zajetí jedí, uvedl pro agenturu Reuters mořský biolog Patrick Rose, který vede organizace Save the Manatee na Floridě.

„Myšlenka tohoto experimentálního doplňkového krmení je taková, že jim dáme jen tolik potravy, aby přežili zimní čas,“ podotkl Rose. „Čím déle se to bude ale odkládat, tím méně je pravděpodobné, že to bude úspěšné.“

„Jakmile se vyřeší načasování, kdy začít potravu podávat, začne zkušební krmení na soukromém pozemku,“ popsala plán Jonesová z FWC.

Veřejnost má i nadále přísně zakázáno kapustňáky krmit. Pokud by toto nařízení někdo porušil, vystavil by se vysokým trestům.

Reklama

Doporučované