Hlavní obsah

Okupanti v Luhansku zapisují teenagery do mobilizační evidence

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podle ukrajinských médií se pravděpodobně Ruskem kontrolované úřady v Luhansku snaží připravit na budoucí mobilizaci.

Článek

Do evidence vojenské služby v okupované Luhanské oblasti začínají urychleně zařazovat chlapce narozené v roce 2006, s odkazem na Luhanskou oblastní vojenskou správu o tom informovala ukrajinská média. Krok podle nich může svědčit o tom, že se okupanti připravují na budoucí mobilizaci.

„Údajně již fungují odvodní místa pro prvotní registraci občanů k vojenské službě. Do 31. března musí najít a zaregistrovat občany mužského pohlaví narozené v roce 2006 a žijící v tzv. Vojenské správě Luhanské oblasti, aby je mohli okupanti příští rok poslat na frontu místo běžné ruské armády,“ uvedla Luhanská oblastní vojenská správa.

Ruskem kontrolované úřady také v Luhansku začaly předávat povolávací rozkazy občanům v odvodovém věku, kteří dosud nebyli zapsáni na odvodní seznamy.

Okupační správa mezitím také zintenzivnila pátrací akce po osobách, které se narukování snaží vyhnout. Slíbila, že všechny, kdo se pokusí utéct, ihned zadrží a odveze přímo do odvodové kanceláře.

Podle Ukrajinského generálního štábu už Rusko ve válce přišlo o 153 120 mužů. Britské ministerstvo zahraničí ve své pravidelné zprávě nedávno uvedlo, že mobilizovaní jsou posíláni do boje pouze se „střelnými zbraněmi a lopatami“.

Oprava: V 1. větě článku jsme opravili chybný letopočet 2016 na správné „chlapce narozené v roce 2006“.

Reklama

Doporučované