Hlavní obsah

Onkologové doporučují ženám: Nechte si odstranit vejcovody

Foto: Magic mine, Shutterstock.com

Rakovina vaječníků je pátým onkologickým onemocněním, které u žen nejvíc zabíjí. Na ilustrační fotografii anatomie ženského reprodukčního systému.

Reklama

Rakovina vaječníků je zabiják, který se téměř nedá odhalit včas. Američtí vědci teď proto radí ženám, které už nechtějí mít děti a stejně jdou na gynekologickou operaci, aby si nechaly odstranit vejcovody.

Článek

Neexistuje žádný spolehlivý screening, který by dokázal včas odhalit rakovinu vaječníků. Lékaři proto už delší dobu nabádají ženy s vysokým genetickým rizikem výskytu onemocnění, aby si po narození dětí – obvykle kolem čtyřicítky – nechaly odstranit vaječníky a vejcovody.

Ve středu pak jedni z předních výzkumníků toto doporučení rozšířili, píše americký deník The New York Times.

Na základě důkazů, které ukazují, že většina těchto druhů rakoviny nemá původ ve vaječnících, ale ve vejcovodech, Aliance pro výzkum rakoviny vaječníků (OCRA) vyzvala i ty ženy, které nepřenáší genetickou mutaci – tedy většinu žen –, aby si nechaly chirurgicky odstranit právě vejcovody, a to pokud už nechtějí další děti a stejně by plánovaly gynekologickou operaci.

Při odstraňování vejcovodů se chirurgové zbavují trubiček, které vedou z vaječníků do dělohy, ale samotné vaječníky nechají netknuté. Ty pak dále produkují hormony, které jsou prospěšné i v pokročilejším věku: snižují riziko srdečních onemocnění, osteoporózy nebo sexuální dysfunkce.

Podle aliance se potvrdilo, že odstranění vejcovodů je přímo spojeno s nižší úmrtností žen.

„Rakovina vaječníků je relativně vzácné onemocnění a obvykle o ní neinformujeme většinovou populaci,“ uvedla pro americký list prezidentka a generální ředitelka OCRA Audra Moranová. „Chceme ale, aby každý s vaječníky znal úroveň svého rizika a věděl, jaká opatření může podniknout, aby pomohl rakovině vaječníků předejít,“ dodala.

Karcinom vaječníků

Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v roce 2018 v Česku diagnostikováno 956 případů karcinomu vaječníků. S touto diagnózou zemřelo 622 žen.

Rakovina vaječníku je mezi onkologickými nemocemi pátou nejčastější příčinou úmrtí u žen. Nádory vaječníků a vejcovodů představují též asi 15 % všech zhoubných novotvarů u žen.

Česká republika se s incidencí 23 (počet nových případů na 100 tisíc žen za rok) nachází na 4. místě v Evropě, úmrtnost na tyto nádory je relativně vysoká a činí 15 (zemřelých na tuto diagnózu na 100 tisíc žen za rok).

Foto: Repro: SZ

Data pocházejí z portálu svod.cz, který vytvořil kolektiv autorů Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Masarykova onkologického ústavu v Brně z podporou Ministerstva zdravotnictví.

Domácí testy na objevení mutací

Organizace začala nabízet ženám bezplatné sady pro domácí testování. Pomocí těch mohou zjistit, zda jsou nositelkami genetických mutací BRCA1 a BRCA2. Právě tyto totiž přinášejí zvýšené riziko vzniku rakoviny vaječníků a prsu.

„U přenašeček mutací se běžně odstraňují vejcovody i vaječníky. Mladší nositelky by ale mohly zvážit odstranění pouze vejcovodů, jako dočasný krok,“ vysvětlila Moranová.

Zpřístupnění domácího genetického testování a případné odstranění vejcovodů u žen bez genetických rizik podpořila také Společnost gynekologické onkologie. „Je to zatím jen v experimentální fázi, ale vědecky to dává smysl,“ řekla podle NYT prezidentka organizace Stephanie Blanková. „Odstranění vejcovodů sice není tak dobré, jako odstranění vejcovodů a vaječníků, ale pořád je to lepší než nefunkční screening,“ dodala.

„Výsledky ukazují, že u lidí, kteří tuto operaci podstoupili, je míra výskytu rakoviny vaječníků nižší. Možná bychom tomu měli začít říkat rakovina vejcovodů, protože tam to celé začíná,“ přemýšlí hlavní vědecký pracovník American Cancer Society Bill Dahut.

Vejcovody lze navíc odstranit také současně s jinou pánevní operací. „Mnoho žen v určitém věku podstupuje hysterektomii (odstranění dělohy, pozn. red.), nebo podvázání vejcovodů,“ popsala lékařka Dianne Millerová s tím, že mnoha rakovinám lze tímto způsobem předejít.

O výzkumu z oblasti léčby rakoviny

Vědci odhalili mechanismus, který pomáhá rakovinovým buňkám bránit se proti radiační terapii. Chovají se „jako vojáci, co se sami zraní, aby nebyli posláni do boje“. Na výzkumu se podíleli i Češi. Rakovinové buňky se samy poškozují, aby mohly přežít radiaci. Objev publikovaný v prestižním časopisu Science by mohl otevřít cestu k nové efektivnější léčbě.

Kdysi bylo podle ní rutinní odstraňovat vaječníky právě během hysterektomie, protože to nejen snižovalo riziko rakoviny prsu, ale zároveň téměř eliminovalo rakovinu vaječníků. U žen s vysokým rizikem je toto stále preferovaná možnost.

Odstranění vejcovodů jako „win-win“ situace

„Pro ženy s průměrným rizikem vzniku rakoviny vaječníků je ale odstranění vejcovodů nejlepším možným řešením. Sníží to riziko onemocnění, ale ženě zůstanou vaječníky, které i nadále produkují hormony. Ty pomáhají udržovat mozek a srdce zdravé,“ doplnila Millerová.

„Jako onkologové se soustředíme na léčení rakoviny. Ale pokud je ještě něco lepšího, než je léčba rakoviny, pak je to nedostat ji vůbec,“ uzavřela lékařka.

Nové doporučení OCRA – a jeho podpora od dalších lékařských organizací – je podle New York Times jen potvrzením toho, že snahy vyvinout screeningové testy, které by včasnou detekcí rakoviny dokázaly zachránit životy, selhaly. A že by ženy měly zvážit proaktivnější opatření.

Karcinom vaječníků je na pátém místě v počtu úmrtí na onkologická onemocnění u žen. Má na svědomí víc úmrtí než jakékoli jiné onemocnění ženského reprodukčního systému. Ve Spojených státech ji každoročně diagnostikují necelým 20 tisícům žen: a asi 13 tisíc z nich na ni zemře.

Onemocnění je problematické hlavně proto, že bývá často diagnostikováno až ve velmi pokročilém stádiu. V době, kdy ženy začnou pociťovat příznaky – jako je nadýmání nebo bolesti břicha – je zpravidla na záchranu života už pozdě.

Reklama

Související témata:
Rakovina vaječníků

Doporučované