Hlavní obsah
Online

Online: Je to vyhlášení války, řekl izraelský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mohasseyn, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Írán poprvé v historii zaútočil napřímo na Izrael. Situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Írán odpálil v noci ze soboty na neděli více než tři stovky dronů a raket směrem na Izrael.
  • Útok podnikli také spojenci Íránu v oblasti – z Jemenu Húthíové a ze severu, z Libanonu, Hizballáh.
  • Podle izraelské armády se drtivou většinu zbraní podařilo zlikvidovat. Kromě Izraele se na tom podílely také armády USA, Velké Británie a Jordánska.
  • Má jít o odvetu za útok na íránský konzulát z 1. dubna, který je připisován Izraeli a při kterém zemřeli vysoce postavení činitelé íránské armády.
  • Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí za to slíbil odplatu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval, že jakýkoliv úder nenechá bez odvety.
  • Íránský útok na Izrael dostal Blízký východ na pokraj katastrofy, řekl Guterres

    Íránský útok na Izrael dostal Blízký východ na pokraj katastrofy, lidé v regionu čelí skutečné hrozbě ničivého konfliktu, řekl na jednání Rady bezpečnosti OSN generální tajemník světové organizace António Guterres. On i další diplomaté volali po zdrženlivosti, zatímco izraelský představitel nevyloučil odvetu a s íránským velvyslancem si vyměnil obvinění z terorismu.

    Rada bezpečnosti OSN zasedala na žádost izraelského velvyslance při OSN Gilada Erdana den poté, co Teherán a jeho spojenci vyslali na Izrael přes 300 dronů a raket v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku. Bylo to poprvé, co Írán přímo zaútočil na židovský stát, s nímž v posledních desetiletích vedl „stínovou válku“.

    „Lidé v regionu se potýkají se skutečnou hrozbou ničivého, plnohodnotného konfliktu. Teď je chvíle na to, uvolňovat napětí. Teď je chvíle pro maximální zdrženlivost,“ prohlásil Guterres.

  • Začalo jednání Rady bezpečnosti OSN

    Lidé na Blízkém východě čelí hrozbě ničivého konfliktu, situace si žádá maximální zdrženlivost, řekl generální tajemník António Guterres na úvod jednání Rady bezpečnosti OSN.

    To se koná na izraelskou žádost.

  • Hizballáh blahopřál Íránu

    Hizballáh poblahopřál Teheránu k bezprecedentnímu útoku na Izrael, cílil podle něj na nespravedlivého a agresivního nepřítele, napsala CNN.

  • Zásah nedaleko Ejlatu

    Izraelská armáda uvedla, že v blízkosti jihoizraelského přístavního města Ejlat zničila „podezřelý vzdušný cíl“. Postarala se o to mobilní část systému Železná kopule, která je umístěná na lodi.

    K Izraeli mířil z Akabského zálivu, vypálili ho tedy pravděpodobně jemenští Húthíové.

  • Média: Izraelský válečný kabinet se zatím neshodl na reakci na íránský útok

    Izraelský válečný kabinet dnes několik hodin jednal o reakci na noční íránský dronový a raketový útok na Izrael, na postupu se však zatím neshodl, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není.

    Jednání se podle médií účastnili také náčelník generálního štábu Herzi Halevi nebo jeho předchůdce Gadi Eisenkot. Po několika hodinách byla schůzka přerušena bez konečného rozhodnutí a v blízké budoucnosti se čeká pokračování diskuze, uvádějí izraelská média. Televize CNN s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele informovala, že kabinet pověřil armádu, aby připravila dodatečné scénáře izraelské odpovědi.

    Podle zpravodajského webu The Times of Israel přišla některá hebrejská média s informací, že Ganc a Eisenkot chtěli spustit odvetný úder už v noci na dnešek, když ještě íránský útok probíhal. Myšlenka okamžité odpovědi ale byla rychle zavržena.

  • Izraelská burza rostla

    Neděle je v Izraeli pracovní den, takže otevřela i tamní burza. Íránský útok na ní nezanechal žádné stopy – naopak index TA-35 posiloval o 0,27 procenta.

  • Prezident Herzog: Je to vyhlášení války. Ale nejsme váleční štváči

    Izraelský prezident Jicchak Herzog v rozhovoru pro Sky News uvedl, že Izrael po včerejším íránském útoku „zvažuje všechny možnosti“.

    „Je to vyhlášení války. Protože jsme zdrženliví a protože chápeme následky a protože vedeme jednání s našimi partnery, zvažujeme všechny možnosti… Podnikneme nezbytné kroky k ochraně našeho lidu. Nejsme ale žádní váleční štváči,“ řekl izraelský prezident o útoku.

    Dodal, že včerejší útok je „jen dalším příkladem toho, jak Írán šíří spoušť, teror a nestabilitu po celém světě“. „Je nejvyšší čas, aby se svět postavil této říši zla v Teheránu a dal íránskému režimu jasně najevo, že to nemůže projít, že je to nepřijatelné,“ dodal Herzog.

  • Předseda Evropské rady Michel vyzval ke zdrženlivosti na všech stranách

    Jednání zemí G7 se účastnil i předseda Evropské rady Charles Michel, který vyzval ke zdrženlivosti na všech stranách.

    „S vedoucími představiteli G7 jsme jednomyslně odsoudili bezprecedentní útok Íránu na Izrael. Všechny strany musí zachovat zdrženlivost. Budeme pokračovat ve veškerém úsilí o deeskalaci. Co nejrychlejší ukončení krize v Gaze, zejména prostřednictvím okamžitého příměří, bude mít zásadní význam. Situace na Blízkém východě, včetně Libanonu, bude projednána na zasedání Evropské rady příští týden,“ napsal Michel na sociální síti X.

  • Bezpečnostní pokyny pro civilisty zůstanou v platnosti do pondělí, uvedla IDF

    Izraelská armáda (IDF) ve svém prohlášení uvedla, že bezpečnostní pokyny zůstávají „beze změny a v platnosti“ až do pondělních 23:00 místního času. Směrnice zahrnují uzavření škol a zákaz shromažďování více než 1000 osob. Informoval o tom web The New York Times (NYT).

    V některých částech Izraele v sobotu několik hodin platila výzva, aby se lidé zdržovali v blízkosti krytů. Podle britské BBC ale například obyvatele Tel Avivu íránský útok nechal v klidu a v barech ve městě bylo v noci živo.

  • Lídři G7 odsoudili bezprecedentní útok Íránu

    Lídři G7 odsoudili bezprecedentní útok Íránu, uvedl Bílý dům na sociální síti X po videokonferenci. Podle Charlese Michela by snížení napětí pomohlo příměří v Gaze.

    „Prezident Biden dnes prostřednictvím zabezpečeného videozáznamu hovořil s vedoucími představiteli skupiny G7. Lídři odsoudili bezprecedentní útok Íránu proti Izraeli a potvrdili závazek skupiny G7 podporovat bezpečnost Izraele,“ stojí v prohlášení.

  • Reuters: Írán na útok proti Izraeli předem upozornil Turecko

    Partneři Íránu dostali tři dny před nočním útokem na Izrael informaci, že Teherán chystá kroky proti židovskému státu, uvedl v neděli šéf íránské diplomacie Hosejn Amírabdolláhján.

    Oficiálně zatím nelze potvrdit, které země toto oznámení dostaly. Podle agentury Reuters, která se odvolává na nejmenovaný zdroj z tureckých diplomatických kruhů, Írán na útok proti Izraeli předem upozornil Ankaru.

    Amírabdolláhján řekl, že íránská vláda informovala také Washington – o plánu provést „omezenou, minimální operaci s cílem potrestat izraelský režim“.

  • NYT: Obyvatelé Pásma Gazy zažili nejklidnější noc za šest měsíců

    Zatímco se pozornost světa soustředila na útok Íránu na Izrael, Palestinci v Gaze zažili poprvé po více než šesti měsících relativně klidnou noc. Když íránské bezpilotní letouny a letadla v sobotu večer mířily k izraelskému území, neustálý hluk izraelských dronů a bojových letadel z oblohy v Gaze zmizel. Uvedli to sami obyvatelé Pásma Gazy podle webu The New York Times (NYT).

    „Konečně trochu klidu po šesti měsících bzučení a hluku!“ napsal podle NYT Yousef Mema, gazský aktivista se značným počtem příznivců na sociálních sítích, na instagramu.

    V neděli ráno se ale podle NYT vrátili do reality, jakmile izraelská armáda letecké útoky obnovila. Izraelská armáda totiž prohlásila, že její síly pokračují v náletu v centrální části Pásma Gazy, kde „za letecké podpory zlikvidovaly desítky teroristů“.

  • Írán uplatnil právo na sebeobranu, reaguje na útok na Izrael syrská vláda

    Írán využil svého práva na sebeobranu, když v noci na dnešek vyslal na Izrael stovky dronů a střel, uvedla syrská vláda. Informovala o tom agentura AFP, která podotýká, že režim prezidenta Bašára Asada je spojencem Teheránu.

    Írán svůj bezprecedentní útok na Izrael vysvětlil jako reakci na „zločiny“ dlouholetého nepřítele včetně bombardování íránského konzulátu v Damašku, které zabilo představitele íránských revolučních gard. Izrael se k incidentu z 1. dubna nepřihlásil, ale akce mu je připisována a revoluční gardy tvrdí, že v noci mířily na zařízení použitá k útoku na konzulát.

    „Íránská odpověď (…) je legitimním právem na sebeobranu,“ uvedl syrský ministr zahraničí Fajsal Mekdad. Jeho prohlášení publikovala syrská státní tisková agentura SANA v souvislosti s telefonátem Mekdada s jeho íránským protějškem Hosejnem Amírabdolláhjánem.

  • Ganc jednal s německou ministryní o potřebě „globální fronty“ proti Íránu

    Ministr válečného kabinetu Benny Ganc hovořil s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou. Na sociální síti X Ganc napsal, že spolu hovořili o potřebě vytvořit tváří v tvář íránské agresi mezinárodní alianci.

    „Hovořili jsme především o nutnosti vytvořit globální jednotnou frontu, která by čelila rostoucí íránské agresi…,“ napsal Ganc s tím, že vyjadřuje uznání „za jasný postoj Německa i osobně paní ministryně za podporu Izraele a jednoznačné německé odsouzení íránského útoku proti státu Izrael“.

  • Izraelská armáda zveřejnila záběry ze sestřelování dronů

    Izraelské obranné síly (IDF) na sociální síti X zveřejnily záběry, na nichž je vidět, jak stíhačky izraelského letectva sestřelují některé ze 170 bezpilotních letounů a 30 řízených střel, které byly v noci na neděli na Izrael vypáleny z Íránu.

  • Ministr obrany Ganc: Od Íránu si cenu vybereme, až nastane správný čas

    Izrael si cenu od Íránu vybere, až nastane ten správný čas. V prohlášení to řekl izraelský ministr obrany Benny Ganc, jak informoval britský deník BBC.

    „Vytvoříme regionální koalici a vynutíme si od Íránu cenu způsobem a v čase, který nám bude vyhovovat. A co je nejdůležitější, tváří v tvář touze našich nepřátel nám ublížit se budeme nadále sjednocovat a posilovat,“ uvedl Ganc v prohlášení, které bylo zveřejněno před malou chvílí, těsně před zasedáním izraelského válečného kabinetu.

  • Írán útok oznámil sousedním zemím tři dny předem

    Írán tři dny před útokem oznámil sousedním zemím, že chystá operaci proti Izraeli, uvedl íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Neupřesnil ale, které země upozornění dostaly.

    „Sousední země jsme informovali o zahájení útoku na Izrael 72 hodin před útokem,“ citovala ministra televizní stanice Al Hadath.

  • NYT: Netanjahu odvolal odvetný úder na Írán po telefonátu s Bidenem

    Podle informací deníku New York Times (NYT) odradil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua od okamžitého odvetného úderu proti Íránu americký prezident Joe Biden. Ten naznačil, že si přeje zdrženlivost, i v prohlášení zveřejněném po telefonátu.

    „Právě jsem hovořil s premiérem Netanjahuem, abych znovu potvrdil železný závazek Ameriky vůči bezpečnosti Izraele. Řekl jsem mu, že Izrael prokázal pozoruhodnou schopnost bránit se a porazit i bezprecedentní útoky - a vyslal tak jasný signál svým nepřátelům, že nemohou efektivně ohrozit bezpečnost Izraele,“ prohlásil Biden.

    Podle zprávy NYT bylo pro zahájení odvetného útoku několik členů izraelského válečného kabinetu. K jeho odvolání kromě hovoru Netanjahua s Bidenem vedl také fakt, že při íránském útoku nedošlo k vážným škodám nebo ztrátám na životech.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy