Hlavní obsah

Pákistán zaútočil na cíle v Íránu, nejméně devět mrtvých

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Útok se zaměřil na balúčské povstalecké skupiny v oblasti na jihovýchodě Íránu. Jde o odvetu za předchozí vzdušné údery Íránu na území Pákistánu.

Článek

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v íránské provincii Sístán a Balúčistán, která leží na hranicích obou zemí. Podle agentury AFP si údery vyžádaly nejméně devět mrtvých. Írán předtím v týdnu podnikl vzdušné údery na území Pákistánu, což Islámábád tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.

Zdroj z pákistánských zpravodajských služeb AFP sdělil, že se útok zaměřil na balúčské povstalecké skupiny v oblasti na jihovýchodě Íránu. Reuters s odvoláním na pákistánský zpravodajský zdroj zase píše, že při úderu hranici obou zemí překročila pákistánská letadla.

Pákistánské ministerstvo zahraničí útok potvrdilo a zdůvodnilo ho národní bezpečností. Islámábád tvrdí, že při úderech zemřelo několik teroristů. Teherán zatím informuje jen o úmrtí civilistů, z nichž ani jeden podle něj neměl íránské občanství.

Írán v týdnu útočil na území Pákistánu na dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl. Podle Islámábádu přišly o život dvě děti, tři dívky utrpěly zranění.

Militantní sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) byla založena v roce 2012 a v poslední době stupňuje přeshraniční útoky proti íránským bezpečnostním silám, a to včetně pumových útoků a únosů. Džajš al-Adl tvrdí, že usiluje o širší práva a lepší životní podmínky pro menšinu Balúčů v převážně šíitském Íránu. Teherán proti ozbrojencům v pohraničí dlouhodobě bojuje, ale úder pomocí raket a dronů byl bezprecedentní.

Írán v posledních dnech útočil také na cíle v Sýrii a Iráku, který se kvůli tomu obrátil na OSN.

Aktualizace 9:05: Upravili jsme aktualizovaný údaj o počtu obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované