Hlavní obsah

Pavel: Rusko je nejvýznamnější hrozbou pro evropskou bezpečnost

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Podle prezidenta Petra Pavla je Rusko tou největší hrozbou pro evropskou bezpečnost a pro spojence NATO. Řekl to dnes na přednášce na NATO Defense College v Římě. Zdůraznil i nutnost další podpory Ukrajině.

Článek

Rusko je v současnosti nejvýznamnější a bezprostřední hrozbou pro evropskou bezpečnost a pro spojence v Severoatlantické alianci. Při přednášce na škole NATO Defense College v Římě to dnes řekl český prezident Petr Pavel. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podle něj otevřeně deklaruje, že bojuje proti kolektivnímu Západu.

Ruské imperiální ambice by podle Pavla neměly limity, pokud by nebyly stanoveny. „Pokud mu to bude dovoleno, Rusko se nebude zdráhat vzít si regiony bývalého východního bloku,“ poznamenal.

Země, které stále nejsou členy Evropské unie a NATO, podle něj čelí velkému riziku. „Proto je velmi důležité podporovat státy, jako je Moldavsko, Gruzie či Bosna a Hercegovina,“ řekl.

Zopakoval také, že Ukrajina, kterou Rusko napadlo, musí být nadále podporována politicky, ekonomicky, humanitárně i vojensky.

Reklama

Doporučované