Hlavní obsah

Piloti na indonéském vnitrostátním letu usnuli, nikomu se nic nestalo

Foto: rachmatdp, Shutterstock.com

Airbus A320 letecké společnosti Batik Air. Snímek je ilustrační.

Reklama

Na palubě letu z ostrova Celebes do hlavního města Jakarty bylo 153 cestujících. Incident se odehrál na konci ledna, zprávu leteckého úřadu získala média až nyní.

Článek

Oba piloti na indonéském vnitrostátním letu společnosti Batik Air na téměř půl hodiny usnuli. Nakonec se ale jeden z nich včas probudil, upravil směr letu a všech 153 cestujících a šest členů posádky bezpečně přistálo. O incidentu z konce ledna informoval server deníku Le Figaro.

Letadlo Airbus A320 směřovalo z ostrova Celebes na severu souostroví do hlavního města Jakarty. Jeden z pilotů noc před odletem neodpočíval a zhruba půl hodiny po vzletu požádal kopilota, aby ho vystřídal s tím, že si odpočine. Kopilot souhlasil a převzal řízení stroje, za chvíli ovšem také usnul, uvádí zpráva leteckého úřadu.

Přesně 28 minut od posledního zaznamenaného vysílání se jeden z pilotů probudil, zjistil, že druhý pilot spí a že letadlo má špatný kurz. Okamžitě kolegu probudil a po navázání spojení s Jakartou kurz upřesnil. Celý let trval dvě hodiny a 35 minut a nikomu se nic nestalo.

Indonéská agentura pro bezpečnost leteckého provozu po incidentu apelovala na přepravce, aby dbali na bezpečnostní pravidla a dopřávali pilotům dostatečný odpočinek. V praxi se tak ale neděje, piloti bývají unavení a pravidla jsou často porušovaná. Indonésie se přitom rozkládá na více než 17 000 ostrovech a je na letecké dopravě zcela závislá, napsal Le Figaro.

Reklama

Doporučované