Hlavní obsah

Platí nová brexitová pravidla. Británie se bojí menšího výběru potravin

Foto: AI vizualizace

Sortiment v britských obchodech by mohl být chudší. Ilustrační AI vizualizace.

Reklama

Tisíce britských lahůdkářství a dalších specializovaných obchodů s potravinami uvedly, že nová hraniční pravidla, která vstoupila ve středu v platnost, budou pro spotřebitele pravděpodobně znamenat omezený výběr produktů.

Článek

Sdružení Guild of Fine Food (GFF), které ve Velké Británii zastupuje 12 000 podniků, se obává, že evropští dodavatelé specializovaných potravin, jako jsou sýry a maso, přestanou v důsledku další byrokracie pro dovážené zboží dodávat do Spojeného království.

Od středy totiž platí nová hraniční pravidla, která vyžadují, aby všechny dovážené středně a vysoce rizikové produkty, mezi něž patří maso a mléčné výrobky a většina rostlin, byly zasílány s vývozními zdravotními osvědčeními.

Nové požadavky vyvolaly všeobecné obavy, že by mohly vést k tomu, že někteří menší dodavatelé se kvůli dodatečným nákladům vzdají vývozu do Spojeného království. Podle deníku The Guardian jde o největší změny ve způsobu, jakým Spojené království dováží potraviny a rostlinné produkty z EU od svého odchodu z jednotného trhu v lednu 2021.

„Obávám se, že skončíme s nákupem a prodejem pouze masově vyráběných produktů. Dočkáme se konce menších a zajímavějších výrobků, které jsou v konečném důsledku pro planetu lepší?“ vyjádřil se výkonný ředitel GFF John Farrand.

Farrand pro The Guardian uvedl, že zatímco velké supermarkety a velké vyvážející podniky budou mít finanční zázemí a zdroje pro další zajištění dodávek, menší maloobchodníci a velkoobchodníci nikoli. V Británii proto panují obavy, že ke spotřebitelům se tak dostane pouze omezený sortiment a někteří menší prodejci specializující se na specifické zboží budou dokonce muset zavřít.

Reklama

Doporučované