Hlavní obsah

Po útoku dronů vzplanul plynový terminál na severozápadě Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Požár v plynárenské společnosti Novatek v baltském přístavu Usť-Luga.

Reklama

Podle petrohradského serveru Fontanka bylo na obloze vidět nejméně dva drony směřující k Petrohradu před tím, než se objevily zprávy o požáru.

Článek

Rusko v noci na neděli ohlásilo útoky dronů v několika oblastech, uvedl ruskojazyčný server BBC News. V plynovém terminálu Usť-Luga v Leningradské oblasti se podle agentury Ukrinform ozval výbuch a začalo hořet. Agentura Reuters s odvoláním na ruské zdroje napsala, že místní krátce předtím slyšeli dron.

Ruské ministerstvo obrany na telegramu informovalo o útocích ukrajinských dronů na Smolenskou, Tulskou a Orelskou oblast. Nad Smolenskou oblastí podle něj protivzdušná obrana zničila čtyři bezpilotní letouny.

Výbuch v terminálu Usť-Luga, který leží při Baltském moři nedaleko od hranic s Estonskem, zasáhl zařízení plynárenské společnosti Novatek. Na záběrech z místa je vidět plameny šlehající do výšky. Úřady Leningradské oblasti uvedly, že se incident obešel bez obětí.

Úřady Leningradské oblasti uvedly, že se incident obešel bez mrtvých či zraněných, což později potvrdil i Novatek. Společnost v prohlášení uvedla, že explozi způsobil „vnější faktor“. Další podrobnosti o příčině výbuchu nezveřejnila.

Požár se před polednem SEČ podařilo lokalizovat, napsala agentura AFP s odkazem na prohlášení Novateku. Plynový terminál pozastavil provoz, vyhodnocuje škody.

Leningradská oblast se poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu stala terčem dronového útoku tento týden ve čtvrtek. Do té doby byla nejseverněji položenou a od Ukrajiny nejvzdálenější zasaženou oblastí Pskovská oblast, která sousedí s pobaltskými zeměmi, podotýká BBC.

Ruské úřady ani Novatek zodpovědnost za výbuch ukrajinským silám oficiálně nepřisoudily. AFP ovšem připomíná, že Kyjev se tento týden přihlásil ke dvěma útokům na ropné terminály na ruském území.

Reklama

Související témata:

Doporučované