Hlavní obsah

Podívejte se, jak může vypadat americký provizorní přístav v Pásmu Gazy

Video: Americká armáda v Koreji nacvičuje sestavení a umístění provizorního přístavu s molem.Video: 19th Expeditionary Sustainment Command, Youtube.com

 

Reklama

Provizorní přístav u Pásma Gazy by měl zajistit dodávky zásob do hladovějícího regionu. Velké nákladní lodě pomoc dopraví k plovoucí plošině, odkud by pak menší plavidla pomoc dopravila přímo na pobřeží.

Článek

Izrael se pokusí „zaplavit“ Pásmo Gazy humanitární pomocí, oznámila ve středu izraelská armáda. Hodlá k tomu využít různých cest – letecké shozy, lodě i kamiony. Právě ve středu do palestinského regionu dorazila nákladní auta se zásobami přes přechod v severní části území, kudy dosud nic neproudilo.

Židovský stát tak odpovídá na dlouhodobé volání humanitárních organizací, které upozorňují, že velká část z víc než dvou milionů obyvatel Pásma Gazy se musí vyrovnávat s nedostatkem základních potřeb a žije na hranici hladomoru.

Jedním z největších projektů na zajištění pomoci Gaze je plán, který minulý týden ohlásily Spojené státy. Chystají se u tamního pobřeží postavit přístavní plošinu a molo, které umožní doručit humanitární pomoc. Jak takové zařízení může vypadat, si můžete prohlédnout v úvodním videu, které vzniklo při americkém cvičení u korejského pobřeží.

Do projektu se zapojí soukromá firma Fogbow, kterou vedou bývalí zpravodajci a vojáci. Cílem je dopravit do Pásma Gazy denně potravinovou pomoc odpovídající zhruba dvěma milionům jídel. Humanitární organizace ovšem upozorňují, že to nenahradí pravidelné pozemní dodávky.

Podle Pentagonu bude mít provizorní přístav dvě části, které bude třeba sestavit: velkou plovoucí plošinu z ocelových segmentů a molo dlouhé 548 metrů, rovněž z oceli, které povede k pevnině. Molo armáda sestaví na moři a vysune jej k pevnině, aby nemuseli na souš američtí vojáci.

Foto: dvidshub.net/U.S. Navy/ Brian Morales

Provizorní přístav a molo během ženijního cvičení na americkém území.

Velké nákladní lodě pomoc dopraví k plovoucí plošině, kde bude vyložena a následně zase naložena na menší plavidla, která ji dopraví k molu. U něj si ji vyzvednou nákladní vozidla, která pomoc distribuují dále po souši.

Foto: Sgt. Ashunteia' Smith/U.S. Arm, Getty Images

Americké plovoucí plošiny během cvičení u pobřeží Austrálie.

Logistická i bezpečnostní výzva

Stavba však představuje logistickou výzvu a nese s sebou bezpečnostní rizika, upozorňuje například zpravodajský web BBC. Podle britského media se na provozu provizorního přístavu bude podílet asi tisíc amerických vojáků. Pentagon ale zároveň ujišťuje, že američtí vojáci na souš během celé akce nevstoupí.

Odborníci upozorňují například na riziko nepřátelské palby. Provizorní přístav by se mohl stát terčem libanonského radikálního hnutí Hizballáh, píše server The Warzone. To disponuje protilodními střelami a patří ke spojencům palestinského teroristického hnutí Hamás, které se Izrael snaží v Pásmu Gazy zničit.

Další riziko mohou představovat hladovějící civilisté na souši, kteří by například ze zoufalství mohli lidi spojené s projektem napadnout ve snaze dostat se rychle k zásobám.

Fotky z Gazy

Místo večerních hostin pokračuje hlad. Ramadán obvykle pro muslimy znamená období radosti a oslav, v Pásmu Gazy se ale letos obávají rozšíření izraelské ofenzivy do posledního relativně bezpečného místa regionu.

Kde přesně má provizorní přístav vzniknout, Pentagon nesdělil. Není to podle něj informace, kterou by američtí představitelé chtěli zveřejnit předem, píše server CBC.

Většinu pobřeží Pásma Gazy tvoří pláže a je tam jen málo míst, kde by mohly zakotvit větší lodě bez nutnosti prohloubit dno. V severní části území se nachází malý rybářský přístav, který však není vhodný pro velké lodě.

Na jihu poblíž města Chán Júnis se nachází dlouhé molo vybíhající do moře rovněž využívané rybáři.

Jak na plán reagují jednotlivé strany

Kritici upozorňují, že dočasný přístav obyvatelům Gazy jen tak nepomůže.

„Na pomoci předejít lidem hladovění je mnoho dobrého, ale toto není efektivní, udržitelný ani rychlý způsob, jak toho dosáhnout. Bude to trvat několik měsíců,“ řekl CBC Rami Khouri, palestinsko-americký novinář.

Izrael uvedl, že vznik provizorního přístavu „plně podporuje“ a slíbil na jeho stavbě spolupracovat. Hamás na žádost stanice CBC o komentář nereagoval.

Koordinátorka OSN pro humanitární pomoc a obnovu v Gaze Sigrid Kaagová prohlásila, že pomoc doručená po moři „nenahrazuje“ tu, která dorazí po souši.

Největší agentura OSN působící v Gaze UNRWA uvedla, že vítá veškeré snahy o „zlepšení a zvýšení přísunu nezbytné humanitární pomoci“. „Existuje jednodušší a efektivnější způsob, jak dopravit pomoc, a to prostřednictvím silničních přechodů spojujících Izrael s Gazou,“ dodala nicméně mluvčí organizace Juliette Toumaová.

Reklama

Doporučované