Hlavní obsah

Podle prezidenta Guiney-Bissau bezpečnostní síly zabránily převratu

Foto: Profimedia.cz

Prezident Guiney-Bissau Umaro Sissoco Embaló, který v čele země stojí od roku 2019.

Reklama

Bezpečnostní síly v Guineji-Bissau zastavily útok na demokracii, řekl v úterý prezident této západoafrické země několik hodin poté, co se objevily informace o možném pokusu o převrat.

Článek

Prezident Umaro Sissoco Embaló promluvil na videu zveřejněném na facebookovém profilu svého úřadu. Embaló řekl, že „mnoho“ členů bezpečnostních sil přišlo o život během „zmařeného útoku na demokracii“. V souvislosti s dnešním incidentem byli podle něho někteří lidé zatčeni, kolik jich je, však neví.

Během úterka se od vládního komplexu ozývala intenzivní střelba. Prezident tam tou dobou řídil zasedání vlády. Později se ale na účtech na sociálních sítích spojovaných s Embalem objevily příspěvky, že situaci v zemi má pod kontrolou vláda a že se do Bissau vrací klid.



Podle reportéra BBC Alberta Daboa, který byl přímo na místě, na vládní palác zaútočila skupina těžce ozbrojených mužů. V budově byl v tu chvíli mimo prezidenta i premiér Nuno Gomes Nabiam.

Jedna z nejchudších zemí světa a bývalá portugalská kolonie zažila od roku 1980 celkem devět převratů nebo pokusů o převrat. Portugalská ambasáda v Guineji-Bissau vyzvala Portugalce, kteří se v zemi nacházejí, aby zůstali doma.

Informace o možném pokusu o převrat v Guineji-Bissau vyvolaly znepokojení jak Africké unie, tak Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS). Pokud by se potvrdily, šlo by o druhou událost tohoto druhu v západoafrickém regionu během dvou týdnů.

Armáda se před několika dny násilím chopila moci v Burkina Fasu. Od srpna 2020 vojáci podnikli převrat také v Mali a v Guineji. Guineu-Bissau, která má asi 1,5 milionu obyvatel, léta trápí korupce a pašování drog. Agentura AP připomíná, že začátkem nového tisíciletí se stala známým přepravním bodem pro kokain mířící z Latinské Ameriky do Evropy. Nahrávala tomu korupce a nízká míra vymáhání dodržování zákonů.

Reklama

Související témata:

Doporučované