Hlavní obsah

Policie v Jerevanu zadržela 137 protivládních demonstrantů

Foto: Asatur Yesayants, Shutterstock.com

Arménský premiér Nikol Pašinjan. Ilustrační fotografie.

Jerevanská policie zadržela 137 lidí během protestů proti premiéru Pašinjanovi. Demonstrace vede duchovní Bagrat Galstanjan, který nesouhlasí s odevzdáním čtyř vesnic Ázerbájdžánu. Protesty odrážejí obecnou nespokojenost s vládou.

Článek

Policie v Arménii zadržela 137 lidí, kteří během protivládních demonstrací blokovali ulice v hlavním městě Jerevanu. S odvoláním na ministerstvo vnitra o tom v pondělí informovala agentura TASS. Protestující žádají rezignaci premiéra Nikola Pašinjana.

Lidé se na protestních akcích, které vede duchovní Bagrat Galstanjan, schází od dubna. Demonstrace původně začaly jako snaha o vyjádření nesouhlasu s Pašinjanovým plánem odevzdat čtyři opuštěné, ale strategicky umístěné vesnice sousednímu Ázerbájdžánu. Vesnice se nacházejí na severovýchodě země a Jerevan je dobyl na počátku 90. let minulého století.

Jerevan zároveň hodlá usilovat o vrácení jedné arménské obce, kterou ázerbájdžánské síly ovládly rovněž v 90. letech během krvavé války o horskou enklávu Náhorní Karabach.

Ázerbájdžán a Arménie svedly v posledních 30 letech dvě války o Náhorní Karabach, který je mezinárodně uznáván jako součást Ázerbájdžánu, ale historicky z většiny obydlen Armény.

Čtyři opuštěné vesnice již patří Ázerbájdžánu, ale téma protestů přerostlo v obecnou nespokojenost s Pašinjanovou vládou. Demonstrující od té doby podpořili Galstanjana, aby se stal novým ministerským předsedou.

V čem konflikt o Náhorní Karabach spočívá?

  • Spor o Náhorní Karabach mezi Ázerbájdžánem a Arménií se táhne už od konce 80. let 20. století. Tehdy etničtí Arméni, tvořící většinu populace v tomto regionu, začali požadovat jeho připojení k sovětské Arménii namísto Ázerbájdžánu.
  • Po rozpadu Sovětského svazu vypukla občanská válka, která si na počátku 90. let vyžádala přibližně 30 tisíc obětí na životech. Náhorní Karabach vyhlásil nezávislost na Ázerbájdžánu, a Arménie tak nad tímto regionem získala kontrolu. Nicméně většina mezinárodního společenství tuto nezávislost neuznává.
  • Desetiletí diplomatických rozhovorů a snah o ukončení nekonečného sporu úspěšná nebyla. V roce 2020 se konflikt znovu vyhrotil, přinesl tragickou válku a celkovou ztrátu téměř 7000 životů na obou stranách.
  • Během šestitýdenní války Ázerbájdžán znovu získal kontrolu nad částí území Náhorního Karabachu. Válku pomohlo ukončit Rusko, které tam vyslalo přibližně 2000 mírových vojáků. Dohoda však v regionu nezajistila trvalý mír a dodnes dochází k dalším a dalším střetům.

Po bleskové ofenzivě loni v září Baku nad Karabachem převzalo plnou kontrolu. Většina Arménů v důsledku toho z regionu uprchla. Země nyní vedou jednání o uzavření mírové smlouvy a vytyčení hranice mezi oběma státy.

Související témata:

Doporučované