Hlavní obsah

Policie v Ottawě zasahuje proti demonstrantům. Desítky kamionů opustily město

Foto: Profimedia.cz

Policisté během pátku zadrželi přes 100 účastníků protestů. V sobotu pak dalších 47 lidí.

Reklama

Kanadská policie v sobotu po zatčení téměř 150 demonstrantů donutila další desítky kamionů k odjezdu z hlavního města Ottawa, kde protesty proti pandemickým opatřením už tři týdny blokují provoz.

Článek

Podle agentury AP postup policie zvýšil šanci, že se podaří ukončit blokády v blízkosti kanadského parlamentu. Úřady přes noc odtahovaly nákladní automobily v oblastech, které již policie v centru Ottawy obsadila. Policisté odění do taktické výstroje dnes postoupili až před úřad premiéra a k parlamentu. Někteří proti protestujícím použili pepřový sprej.

Ottawská policie se k demonstrantům vyjádřila i na twitteru. „Řekli jsme vám, abyste odešli. Dali jsme vám čas na odchod. Postupovali jsme pomalu a metodicky, přesto jste byli útoční a agresivní vůči policistům i koním. Na základě vašeho chování reagujeme tím, že pro naši bezpečnost nasazujeme přilby a obušky,“ stálo v prohlášení.

Jeden policista utrpěl lehké zranění, ale nikdo z protestujících nebyl zraněn, uvedl prozatímní šéf ottawské policie Steve Bell. Policisté do pátečního večera zadrželi přes 100 účastníků blokády. Mezi zatčenými byli i čtyři vůdci protestů.

Jeden z nich byl propuštěn na kauci, ostatní zůstali ve vězení. Bezpečnostní složky poté v sobotu zatkly dalších 47 lidí. Policie uvedla, že někteří ze zatčených měli na sobě neprůstřelné vesty a našla se u nich také pyrotechnika.

Ottawská policie zřídila téměř 100 kontrolních stanovišť kolem hlavního místa protestu. Od pátku odtáhla 38 vozidel. „Budeme pracovat dnem i nocí, dokud tu práci nedokončíme,“ řekl v pátek podle BBC Bell.

Kanadské úřady oznámily, že využily mimořádných pravomocí a obstavily 76 bankovních účtů spojených s protestujícími, částky dosahovaly celkové výše zhruba 3,2 milionu dolarů (53,8 milionu korun). Uzavřen byl také most, který do hlavního města vede z Québecu, aby nemohla přijet nová vlna protestujících.

Zásah proti takzvanému konvoji svobody, který do metropole přijel na konci ledna, začal v pátek ráno. Stovky policistů vjely do protestní zóny a začaly odvádět demonstranty v poutech.

Hlavní město představuje poslední baštu hnutí po týdnech demonstrací a blokád, které uzavřely hraniční přechody do USA. Pro kanadského premiéra Justina Trudeaua jde o jednu z nejvážnějších zkoušek v úřadu. Blokáda podle AP také otřásla pověstí Kanady jako země, která se vyznačuje civilizovaností a umírněností.

U zrodu protestů byl podle všeho nesouhlas některých řidičů kamionů s nařízením vlády, podle nějž musejí být očkovaní proti covidu-19, aby mohli vjet do Kanady. Rychle však přerostly v obecnější odpor vůči pandemickým restrikcím a vládě premiéra Trudeaua.

Úřady už minulý víkend odstranily pro ekonomiku i chod země nejnepříjemnější blokádu, při níž kamiony ucpaly most spojující město Windsor v Ontariu s americkým státem Michigan. Protesty na dalších hraničních přechodech skončily tento týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované