Hlavní obsah

Polského zběha našli v Bělorusku mrtvého. Zneužívala ho propaganda

Foto: Youtube.com

Emil Czeczko loni dezertoval z polských hranic do Běloruska.

Reklama

Polského vojáka, který v prosinci při uprchlické krizi na polsko-běloruských hranicích zběhl do Běloruska, našli oběšeného v jeho bytě v Minsku. Oznámily to běloruské úřady.

Článek

Emil Czeczko, zběhlý polský voják, který se ukrýval v Minsku, byl nalezen mrtvý. Na místě je vyšetřovací komise, která zatím sbírá důkazy pro vyšetřování. Nevyloučila ani smrt cizím zaviněním. Přesné určení příčiny smrti bude možné až po pitvě.

Czeczko zběhl poté, co podle něj byli polští vojáci nuceni zabíjet uprchlíky, které na polské hranice vozila z Minsku běloruská armáda. Do Běloruska se údajně schoval před polskou vojenskou prokuraturou, která na něj vydala zatykač. Jeho výpovědi opakovaně zneužívala běloruská propaganda.

Před běloruskou vyšetřovací komisí Czeczko mimo jiné řekl, že každý den zabil kolem 20 uprchlíků a že oběti byly pohřbívány v masových hrobech. Podle něj bylo od 8. června 2021 v okolí vesnice Siemanovka zabito přes 240 uprchlíků.

„Stříleli jsme lidi v lese,“ řekl Czeczko v Bělorusku. „Opili nás a dali nám zbraně.“ Jeho výroky otiskla běloruská média.

Polsko taková nařčení odmítlo. „To je naprostý nesmysl,“ zdůraznil velitel polských ozbrojených služeb generál Tomasz Piotrowski. „Z prvních útržků můžete vidět, že tento mladý muž je zřetelně zmanipulovaný, je vidět, že bude použit jako nástroj propagandy proti nám,“ dodal dříve Piotrowski.

Kvůli dezerci Emila Czeczky byli v prosinci rozhodnutím ministra obrany Mariusze Błaszczaka odvoláni jeho nadřízení. „Byli odvoláni velitel baterie, velitel čety a velitel 2. letky ve Węgorzewu,“ informovalo tehdy ministerstvo národní obrany.

Reklama

Doporučované