Hlavní obsah

Polsko hlásí, že jeho úřady napadli hackeři spojovaní s ruskou GRU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Hlib Shabashnyi, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Skupina APT28 údajně tento týden distribuovala škodlivý software, který cílil na polské vládní instituce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hackerská skupina označovaná jako APT28, která je podle vlád v Evropě a ve Spojených státech napojená na ruské tajné služby, tento týden napadla úřady v Polsku.

Podle agentury Reuters to uvedl státní úřad NASK, který v zemi dohlíží na telekomunikace. Hackerské skupině připisuje útoky na úřady a další organizace řada evropských zemí včetně Česka.

„Skupina APT28 tento týden distribuovala škodlivý software, který cílil na polské vládní instituce,“ uvedl úřad. V prohlášení nespecifikoval, které úřady byly terčem nebo zda byl útok úspěšný. Doporučil však správcům sítí, aby si ověřili, zda se malware nedostal k zaměstnancům.

Polsko už dříve uvedlo, že bylo v minulosti terčem skupiny APT28. Hackeři mají podle členských zemí NATO vazby na ruskou vojenskou tajnou službou GRU. Skupina byla nyní identifikována jako pachatel nového útoku na základě „technických indikátorů a podobností s minulými útoky,“ cituje Reuters z prohlášení NASK.

K aktivitám skupiny APT28 v uplynulých dnech přitáhla pozornost oznámení Česka a Německa o nové vlně útoků na cíle v těchto zemích. Podle českého Ministerstva zahraničí se hackeři v posledních měsících zaměřili na některé české instituce, přičemž zneužívaly do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook.

Podle Evropské unie a NATO tím pokračovaly dlouhodobé snahy Ruska v kyberprostoru, jejichž cílem je podkopat demokratické instituce a bezpečnost. Moskva obvinění z kybernetických útoků odmítá jako nepodložená.

Související témata:

Doporučované