Hlavní obsah

Polský prezident podepsal rozhodnutí o odvolání velvyslance v ČR

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda na tiskové konferenci v Sofii (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Premiér Mateusz Morawiecki se rozhodl zahájit proces odvolání Miroslawa Jasińského z Prahy na začátku roku.

Článek

Polský prezident Andrzej Duda podepsal rozhodnutí o odvolání velvyslance v České republice. Informují o tom dnes polská média s odvoláním na šéfa prezidentské kanceláře. Média krok premiéra Mateusze Morawieckiho dala do souvislosti s výroky ambasadora ohledně dolu Turów v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle.

O zahájení procesu odvolání informoval ve čtvrtek mluvčí polské vlády Piotr Müller, který v souvislosti s ambasadorem informuje o „krajně nezodpovědných výrocích o dole v Turówě.“ Podle hnutí, jehož byl Jasiński v 80. letech spoluzakladatelem, má ale velvyslanec mimořádné diplomatické schopnosti.

Polská média v této souvislosti zmiňují rozhovor velvyslance Miroslawa Jasińského se stanicí Deutsche Welle. V něm diplomat mimo jiné řekl, že ve vývoji sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně“.

„Ostatně podobné věci se děly i v Belchatówě a Koninu a nikdo z toho nedělal skandál,“ nechal se dále slyšet velvyslanec s odkazem na další polské doly.

Miroslaw Jasiński oficiálně převzal úřad polského velvyslance v Praze teprve loni v prosinci. Na diplomatické misi v ČR nebyl žádný ambasador od června 2020, kdy prezident Andrzej Duda odvolal Barbaru Ćwiorovou kvůli obviněním ze šikany a diskriminace podřízených, připomíná server Polsatnews.

Diplomat, scenárista a někdejší vratislavský vojvoda (hejtman) Jasiński působil v protikomunistické opozici, během studií na Vratislavské univerzitě navázal kontakty s lidmi z Charty 77. Patřil ke spoluzakladatelům Polsko-československé Solidarity, v jejímž rámci spolupracovali disidenti z obou zemí. Na začátku 90. let působil na polské ambasádě v ČR, v letech 2001 až 2007 vedl Polský institut v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované