Hlavní obsah

Polští dopravci museli ukončit protest na hraničním přechodu s Ukrajinou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Doba čekání kamionů na polsko-ukrajinských přechodech se pohybuje od čtyř hodin po osm dnů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Polští dopravci blokují kamionovou dopravu na velkých hraničních přechodech z Polska na Ukrajinu od začátku listopadu. Jeden z přechodů je nyní opět průjezdný, informovala ukrajinská strana.

Článek

Hraniční přechod Jahodyn-Dorohusk mezi Ukrajinou a Polskem, který měsíc blokoval protest polských dopravců, je opět průjezdný. Na přechodu se odbavují kamiony v obou směrech, oznámili dnes místopředseda ukrajinské vlády Oleksandr Kubrakov a ukrajinská pohraniční stráž.

K ukončení protestu podle polských médií přispěl starosta obce Dorohusk, který zrušil povolení k protestu na hranici. Organizátor protestu, lídr výboru na ochranu dopravců a zaměstnanců dopravních firem Tomasz Borkowski, podle agentury Reuters naopak ujistil, že blokáda trvá, žádné dohody o jejím ukončení nebylo dosaženo.

„Blokáda hraničního přechodu Dorohusk-Jahodyn skončila. Od 14:00 (kyjevského času; 13:00 SEČ) je obnoven stabilní průjezd kamionů,“ uvedl Kubrakov. Upřesnil, že na přechod ve směru na Ukrajinu mezitím vjelo 15 vozidel, dalších 25 bylo odbaveno z ukrajinské strany. Připomněl, že blokáda přechodu trvala měsíc. Ukončení protestu polských dopravců ohlásila také ukrajinská pohraniční stráž, podle které jsou teď kamiony odbavovány běžným způsobem.

Polský zpravodajský server Onet označil tento vývoj za přelom. Upozornil nicméně, že Kubrakov připustil, že problém ještě nebyl plně vyřešen a že je nutné ukončit blokády na dalších přechodech na polsko-ukrajinské hranici. Nelze ani připustit nové blokády.

Polští dopravci blokují kamionovou dopravu na velkých hraničních přechodech z Polska na Ukrajinu od začátku listopadu. Stěžují si, že kvůli ukrajinským společnostem ztrácejí zakázky, a proto žádají, aby Evropská unie požadovala od ukrajinských firem povolení pro vjezd na své území, tak jak to bylo před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Proti levné ukrajinské konkurenci protestují také autodopravci z Maďarska a ze Slovenska, tedy z dalších zemí, které sousedí s Ukrajinou a pociťují negativní dopady uvolnění podmínek pro ukrajinské dopravní firmy.

Reklama

Doporučované