Hlavní obsah

Polští poslanci schválili „pilulku po“ od 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přístupnost potratů je v Polsku podmíněna ohrožením života ženy nebo znásilněním. Ilustrační fotografie.

Reklama

Úpravu musí ještě schválit tamní senát a prezident. Jde ale o první krok ke zmírnění přísného zákona o reprodukci.

Článek

Polští zákonodárci ve čtvrtek odhlasovali schválení volně prodejné nouzové antikoncepce pro ženy od 15 let. Jde o první krok ke zmírnění přísného zákona o reprodukci, který země zdědila po předchozí konzervativní vládě. Informuje o tom server Euronews.

Hlasování v Sejmu, tedy dolní komoře parlamentu, bylo prvním krokem v plánech nové proevropské vlády na uvolnění zákona proti potratům a antikoncepci, který patří k nejpřísnějším v Evropě. Pro bylo 224 poslanců, 196 proti. Jeden z přítomných se hlasování zdržel.

Nouzová pilulka proti otěhotnění, známá také jako „pilulka po“ , je v současné době dostupná pouze na lékařský předpis. Předchozí konzervativní vláda podporovaná prezidentem Andrzejem Dudou zákony o reprodukci zpřísnila, což vyvolalo velké protesty.

Potraty jsou v Polsku, převážně římskokatolické zemi, legální pouze v případě, že těhotenství ohrožuje zdraví nebo život ženy nebo je důsledkem znásilnění. Přísný zákon měl na polské lékaře mrazivý účinek a vedl k řadě úmrtí žen s problémovým těhotenstvím. Nové předpisy o antikoncepci musí ještě schválit tamní senát a polský prezident.

Reklama

Doporučované