Hlavní obsah

Pošlete za sebe mužského příbuzného jako náhradu, vzkázal Tálibán úřednicím

Foto: Profimedia.cz

Tálibán na začátku května nařídil ženám nosit na veřejnosti burky, které zakrývají celé tělo od hlavy až k patě s výjimkou očí.

Reklama

Další zásah proti afghánským ženám. Tálibán požádal úřednice z ministerstva financí, aby za sebe přivedly jako náhradu mužského příbuzného. Téměř rok potom, co je poslali s minimálním platem domů, je chtějí propustit nadobro.

Článek

Sedmatřicetiletá Maryam pracovala na afghánském ministerstvu financí 15 let. Když se loni v srpnu Tálibán chopil moci, nařídili jí, aby zůstala doma. Téměř rok jí vypláceli pouhou pětinu jejího původního platu. Teď ji vyzvali, aby místo sebe našla mužského příbuzného, který by její pozici převzal.

Podle Maryam Tálibán zkontaktoval se stejným požadavkem dalších 60 jejích kolegyň z ministerstva. S několika z nich se spojil britský deník The Guardian.

Tálibán krátce poté, co převzal moc v zemi, zakázal ženám pracovat ve státní správě. Nařídil jim, aby zůstaly doma. Nadále jim ovšem platil malou část jejich původního platu. Neuspokojivá ekonomická situace v zemi jej ovšem donutila přistoupit k ještě drastičtějšímu řešení.

„Požádali mě, abych přivedla člena rodiny mužského pohlaví, který by mě na ministerstvu nahradil, aby mě mohli propustit z práce,“ uvedla Maryam. Svůj krok Tálibán podle žen odůvodnil tím, že, „pracovní vytížení v kanceláři se zvýšilo“.

Maryam, která má magisterský titul z obchodního managementu, se během dlouhé kariéry na ministerstvu vypracovala až na vedoucí pozici. Nahrazení náhodným mužským příbuzným v ní proto vyvolalo oprávněnou frustraci.

„Jak mohu snadno najít někoho jiného, kdo mě nahradí? Dokázal by pracovat stejně efektivně, jako jsem pracovala po tolik let já?“ ptá se Maryam, která se chystá proti krokům Tálibánu s dalšími zaměstnankyněmi ministerstva protestovat.

„Jedná se o náročnou a odbornou pozici, na kterou jsem byl vyškolena a se kterou mám dlouholeté zkušenosti. A i kdyby nakonec mohl dělat stejnou práci, co by se mnou bylo?“ vysvětluje žena s tím, že ani za současných podmínek nemá dostatek prostředků na placení synova školného.

„Ženy jako majetek mužů“

Zda byly k sehnání náhrady vyzvány i ženy působící na zbylých afghánských ministerstvech, zůstává nejasné.

Podle organizace Human Rights Watch, která sleduje postupné potlačování ženských práv po převzetí moci Tálibánem, se nejedná o příliš překvapivý krok. Od srpna loňského roku byla většina afghánských žen nucena své pozice opustit. Do práce mohou nyní chodit pouze zdravotnice a učitelky.

„V rámci misogynie Tálibánu patří ženy mužům jako majetek a předmět reprezentující čest rodiny,“ vysvětluje Sahar Fetratová z Human Rights Watch.

„Proto v některých případech, jako je tento, dávají ženská zaměstnání a tituly mužským příbuzným žen a v jiných případech, jako je hidžáb, trestají blízké mužské příbuzné žen za jejich chování na veřejnosti a oblékání,“ uvedla Fetratová s odkazem na nedávné nařízení tamního ministerstva pro prevenci neřestí a podporu ctnostní, podle kterého ženy musejí chodit na veřejnost zahalené od hlavy až k patě s výjimkou očí.

Tresty za porušení tohoto příkazu se přitom netýkají jen samotných žen, ale také jejich „mužských opatrovníků“, tedy jejich otců, bratrů nebo manželů. Pokud ani po výstraze žena nezmění nežádoucí způsob oblékání, může Tálibán jejího opatrovníka vyhodit z práce, nebo dokonce zavřít do vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované