Hlavní obsah

Práci záchranářů v Japonsku komplikuje sníh. Stále se pohřešuje téměř 200 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Následky ničivého zemětřesení, které zasáhlo Japonsko na Nový rok.

Reklama

Šest dní po silném zemětřesení, které zasáhlo západní Japonsko, záchranáři stále pracují na tom, aby dopravily zásoby do izolovaných vesnic. Silné sněžení, které v prefektuře Ishikawa bude trvat až do noci, ale situaci komplikuje.

Článek

Po pondělním zemětřesení o síle 7,6 stupně se stále pohřešuje 195 lidí. Agentura AP upozorňuje, že jejich šance na přežití se po prvních 72 hodinách výrazně snižují. Celkem 560 osob bylo zraněno a nejméně 128 lidí zemřelo.

Mnohé z odlehlých japonských obcí jsou zcela odříznuty od světa, protože došlo k přibližně 1000 jednotlivých sesuvů půdy, které na řadě míst poškodily nebo zablokovaly silnice. Úsilí záchranářů v neděli ještě ztěžoval studený déšť a sníh, informovala AP s odkazem na místní média.

Agentura AP popsala příběh místního Taiyoa Matsushity, který musel tři hodiny jít pěšky bahnem, aby se dostal do supermarketu ve městě Wadžima, kde nakoupil potraviny a další zásoby pro svou rodinu. Obec o asi 20 domech, kde žije se svou ženou a čtyřmi dětmi, patří mezi více než desítku, které jsou kvůli sesuvům půdy dosud odříznuté od světa. Nefunguje tam elektrický proud, v období několika hodin po zemětřesení místní nemohli používat ani mobilní telefony, řekl Matsushita agentuře Jiji Press.

„Chceme, aby všichni věděli, že na některá místa pomoc nepřijde. Cítíme k této komunitě takové pouto. Ale když myslím na své děti, je těžké si představit, že bychom tu mohli žít dál,“ citoval Matsushitu deník Jiji Press.

Město Wadžima v prefektuře Ishikawa, která leží na ostrově Honšú na pobřeží Japonského moře, přitom patří k nejpostiženějším. Zřítila se tam řada budov, na záběrech veřejnoprávní televize NHK bylo vidět mimo jiné sedmipodlažní budovu, která se celá převrátila na stranu.

Že naděje na záchranu některých pohřešovaných ale přece jen existuje, potvrdila devadesátiletá žena, která v sutinách přežila víc než pět dní. Japonské televize ve vysílání ukázaly záchranáře, kteří ženu ve městě Suzu v prefektuře Ishikawa vyprostili ze zničené dvoupatrové budovy, Seznam Zprávy o tom blížeji informovaly zde:

Přečtěte si

Vyproštěná žena byla údajně podchlazená, ale se záchranáři komunikovala.

Více než 30 000 lidí, kteří se evakuovali do škol, poslucháren a obecních zařízení, spalo na studených podlahách. Mikihito Kokon, jeden z nich, se podle AP obává, co přívaly sněhu udělají s jeho domem, který „sice ještě stojí, i když z něj je troska“. „Člověk ani neví, kde začít - ani kde je vchod. Všichni se teď snažíme nastalou situaci zvládnout, pomáháme si navzájem, nosíme si věci z domova a dělíme se o ně se všemi. Takto teď žijeme,“ řekl Kokon pro AP.

Z celkového počtu mrtvých bylo 69 ve Wadžimě, 38 v Suzu, 11 v Anamizu a zbytek v menším počtu ve čtyřech dalších městech. Podle místních úřadů bylo v Ishikawě zcela nebo částečně zničeno 1370 domů. Mnoho domů v této západní pobřežní oblasti hlavního ostrova je starých a dřevěných, poznamenala agentura AP.

Reklama

Doporučované