Hlavní obsah

Předtím a potom: Srovnávací snímky ukazují strašlivou sílu tornáda v USA

Série tornád udeřila v noci na sobotu a vyžádala si desítky životů. Kromě Kentucky hlásí oběti okolní státy Illinois, Tennessee, Arkansas a Missouri.

Reklama

Článek

Na snímku sklad firmy Amazon ve městě Edwardsville v Illinois. Po tornádu z 11. prosince 2021 se zbortila jedna ze stěn objektu dlouhá asi jako fotbalové hřiště; spadla střecha budovy.

Srovnávací snímky města Mayfield, stát Kentucky: nalevo fotografie z ledna 2017, napravo z 11. prosince 2021. Tornádo lámalo mohutné kovové tyče, zdvihalo a odnášelo velké kamiony a srovnávalo domy se zemí.

Srovnávací snímky Mayfieldu v Kentucky: nalevo fotografie z ledna 2017, napravo z 11. prosince 2021. V městečku srovnalo tornádo se zemí mimo jiné i továrnu na svíčky. V troskách se doposud podařilo najít 90 ze 110 pohřešovaných zaměstnanců. Osm lidí se dál pohřešuje, osm lidí zemřelo, všichni ostatní přežili.

„Mnoho zaměstnanců se shromáždilo v krytu a když bouře skončila, továrnu opustili a šli domů. Bylo obtížné se s nimi spojit kvůli výpadkům elektřiny a telefonních linek. Doufáme, že se nám podaří najít i těch zbývajících osm,“ dodal mluvčí společnosti Bob Ferguson.

Srovnávací snímky města Mayfield z ledna 2017 a v 11. prosince 2021.

Biden po ničivých tornádech v neděli večer vyhlásil pro Kentucky stav katastrofy. Federální pomoc pro Kentucky podle Bílého domu zahrnuje příspěvky na dočasné bydlení a opravy domu, půjčky na pokrytí nepojištěného majetku a další programy cílené na jedince či majitele podniků.

Reklama

Související témata:

Doporučované