Hlavní obsah

„Přejdeme do aktivní obrany.“ Ukrajinský generál hovořil o stavu na frontě

Foto: Profimedia.cz

Generálplukovník Oleksandr Syrskyj a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Reklama

Ukrajinský generálplukovník Oleksandr Syrskyj v rozhovoru pro agenturu Reuters přiznal, že Ukrajina není na frontě v dobré pozici a poslední měsíce se brání. Cílem by nyní podle něj mělo být udržení pozic a vyčerpání nepřítele.

Článek

Ukrajinský generálplukovník Oleksandr Syrskyj v rozhovoru pro agenturu Reuters mluvil o tom, jak změny na frontě snížily naděje Ukrajiny na výrazný průlom. Pohovořil o neúspěších letní protiofenzivy, do které Ukrajinci vkládali velké naděje. Nastínil také další bojový cíl Ukrajiny, jímž je přechod do „aktivní obrany“, která se bude soustředit na udržení pozic, vyčerpání nepřítele a způsobení co největších ztrát.

Podle Syrského se Rusové budou v následujících týdnech své ofenzivy snažit upevnit svou pozici na Donbase a získat zpět ztracená území v Chersonské a Záporožské oblasti. „A to i přes velké ztráty na lidech a zásobách,“ dodal. Myslí si, že cílem okupantů na Donbasu bude dosažení řeky Oskil, což by Rusku poskytlo v oblasti strategickou výhodu. „Pokud řeky dosáhnou, už se nezastaví,“ poznamenal generál během rozhovoru.

Syrskyj dále přiblížil ukrajinskou taktiku „aktivní obrany“, jež podle něj bude spočívat v menších protiútocích, které mají ruské jednotky udržet v napětí, mezitím co se snaží chopit iniciativy. Podotkl, že se boje v posledních měsících změnily a probíhají v menším měřítku. Stojí za tím snaha ušetřit lidské zdroje a munici.

Syrskyj velí ukrajinské armádě v jejím boji proti Rusku už od roku 2014. V té době získal přezdívku „sněžný leopard“. „V boji proti donbaským separatistům a ruským jednotkám jsme používali taktiku podobnou způsobu, jakým leopard loví svou kořist,“ vysvětlil. Na podzim 2022 velel osvobození Charkovské oblasti, což mu vyneslo místo na výsluní. Jeho reputaci pošramotila následná obrana Bachmutu, za niž byl kritizován kvůli příliš velkým ztrátám.

Reklama

Doporučované