Hlavní obsah

Při pákistánských náletech na Afghánistán zemřelo nejméně osm lidí

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Boje na území Afghánistánu. Ilustrační snímek.

Reklama

Útok Pákistánu na afghánském území měl mířit na útočníky Tálibánu, místo nich zasáhl civilisty.

Článek

Nejméně osm osob dnes zemřelo při pákistánských náletech na cíle ve dvou afghánských provinciích v blízkosti společné hranice. S odvoláním na mluvčího vlády afghánského Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida o tom informovala agentura AFP.

Pákistán uvedl, že provedl nálety na cíle spojené s bojovníky pákistánské odnože Tálibánu na území Afghánistánu, napsala agentura AP, ale podle mluvčího afghánské vlády se terčem stali civilisté. Agentura Reuters uvedla, že se oběťmi obou útoků stalo pět žen a tři děti.

„Pákistánské letouny bombardovaly civilní domy v provincii Paktika, kde zabily šest lidí, a v provincii Chóst, kde zahynuly dvě osoby,“ řekl Zabiulláh Mudžáhid, který odsoudil „porušení afghánské svrchovanosti“ a pohrozil Pákistánu „nekontrolovatelnými následky“.

Pákistán provedl útoky dva dny poté, co při sebevražedném pumovém útoku a dalších akcích ozbrojenců na severozápadě Pákistánu zahynulo sedm pákistánských vojáků, dodala agentura AP. Afghánistán nicméně popírá, že by jeho území sloužilo jako útočiště ozbrojenců podnikajících útoky v Pákistánu. Dnešní nálet pravděpodobně dále vyostří napětí mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Reklama

Doporučované