Hlavní obsah

Při pákistánských náletech na Afghánistán zemřelo nejméně osm lidí

Foto: Profimedia.cz

Kontrola v Afghánistánu. (Ilustrační fotografie)

Reklama

V pondělí při náletech pákistánské armády v pohraničních oblastech Afghánistánu zemřelo osm civilistů. To přimělo afghánské síly k odvetným útokům proti pákistánským vojenským stanovištím, uvedli představitelé Tálibánu.

Článek

Nejméně osm lidí dnes zemřelo při pákistánských náletech na cíle ve dvou afghánských provinciích v blízkosti společné hranice. S odvoláním na mluvčího vlády afghánského Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida o tom informovala agentura AFP. S odvoláním na stejný zdroj agentura Reuters uvádí, že oběťmi obou útoků se stalo pět žen a tři děti.

Pákistánská armáda útoky na afghánském území potvrdila, napsala agentura Reuters. Zdůvodnila je tím, že v Pákistánu vzrostl počet teroristických incidentů, které podporuje afghánský Tálibán a poskytuje na ně moderní zbraně. Podle armády se v Afghánistánu ukrývají ozbrojenci, kteří byli zapojení do útoku na pákistánské vojenské stanoviště u afghánských hranic.

Pákistán uvedl, že provedl nálety na cíle spojené s bojovníky pákistánské odnože Tálibánu na území Afghánistánu, napsala agentura AP, ale podle mluvčího afghánské vlády se terčem stali civilisté.

„Pákistánské letouny bombardovaly civilní domy v provincii Paktika, kde zabily šest lidí, a v provincii Chóst, kde zahynuly dvě osoby,“ řekl Zabiulláh Mudžáhid, který odsoudil „porušení afghánské svrchovanosti“ a pohrozil Pákistánu „nekontrolovatelnými následky“. Afghánské ministerstvo zahraničí na platformě X oznámilo, že si na protest proti úderům předvolalo pákistánského zástupce velvyslance.

Pákistán provedl útoky dva dny poté, co při sebevražedném pumovém útoku a dalších akcích ozbrojenců na severozápadě Pákistánu zahynulo sedm pákistánských vojáků, dodala agentura AP. Afghánistán nicméně popírá, že by jeho území sloužilo jako útočiště ozbrojenců podnikajících útoky v Pákistánu.

Dnešní nálet pravděpodobně dále vyostří napětí mezi Afghánistánem a Pákistánem. V průběhu dneška vyzval Washington Islámábád ke „zdrženlivosti“ a vládnoucí Tálibán v Afghánistánu ke kontrole extremistů na svém území.

Koncem loňského roku Pákistán donutil stovky tisíc Afghánců opustit Pákistán s tím, že nemají potřebné doklady k pobytu. Skupiny na ochranu lidských práv tuto politiku kritizovaly a tvrdily, že mnoho uprchlíků a žadatelů o azyl bylo k odchodu donuceno, připomíná BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované