Hlavní obsah

Při sestřelu ukrajinského dronu nad ruským letištěm zahynuli vojáci

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Sebevražedný dron. Foto je ilustrační.

Reklama

Stovky kilometrů od frontové linie sestřelili Rusové ukrajinský dron. Pád trosek zabil tři ruské vojáky.

Článek

V noci z neděle na pondělí ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily ukrajinský dron blížící se k vojenskému letišti Engels v Saratovské oblasti. Informovala o tom státní agentura RIA Novosti s odvoláním na ministerstvo obrany Ruské federace.

Základna je od frontové linie na Ukrajině vzdálená stovky kilometrů.

„V důsledku pádu jeho trosek byli tři ruští vojáci, kteří byli na letišti, smrtelně zraněni,“ píše se ve zprávě.

Další čtyři lidé byli převezeni do nemocnice. Podle informacích sdílených na telegramu ruských médií se po explozi rozhořel požár na 120 metrech čtverečních. Saratovský oblastní gubernátor Roman Busargin uvedl, že obyvatelům města nehrozí žádné nebezpečí.

„Obyvatelům nehrozí absolutně žádné nebezpečí. Všechny příběhy o evakuaci z města jsou nehorázné lži vzniklé daleko za hranicemi země. Civilní infrastruktura nebyla poškozena. Orgány činné v trestním řízení prověřují informace o incidentu ve vojenském zařízení ,“ řekl dle ruských médií.

Putin by prý rád jednal

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli obvinil Západ, že se snaží pomocí ukrajinské krize rozdělit Rusko. Moskva je prý připravena jednat se všemi stranami zapojenými do konfliktu na Ukrajině, ty ale rozhovory odmítají.

Základnu nedaleko města Saratov, zhruba 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, zasáhly už 5. prosince podle Moskvy ukrajinské útoky s pomocí dronů, namířené na dvě ruské letecké základny. Tehdejší údery značně pošramotily reputaci Moskvy a vyvolaly otázku, proč její obranné systémy selhaly, píše agentura ČTK.

Ukrajina se nikdy veřejně nepřihlásila k odpovědnosti za útoky uvnitř Ruska.

Reklama

Doporučované