Hlavní obsah

Příbuzní rukojmích držených v Gaze vtrhli do izraelského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Plakáty s fotkami rukojmích držených hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Protesty členů rodin Izraelců unesených do Pásma Gazy se stupňují. Protestující dnes vtrhli do jednacího sálu izraelského parlamentu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přibližně 20 příbuzných Izraelců, které členové teroristické skupiny Hamás drží jako rukojmí, přerušili dnes zasedání parlamentního výboru v Jeruzalémě. Požadují, aby zákonodárci pro osvobození jejich blízkých dělali více, píše agentura Reuters. Přibližně 130 osob z původních 253 Hamás zadržuje už od 7. října 2023, kdy teroristické hnutí provedlo útok na stát Izrael.

Protestující v černých tričkách drželi v rukou nápis „Nebudete tady sedět, zatímco oni budou umírat“ a skandovali heslo „Osvoboďte je hned, hned, hned!“ popisuje agentura.

Podle Reuters se zdá, že snahy Spojených států, Kataru a Egypta o zprostředkování dalšího propuštění nejsou příliš v souladu s představami stran, které se konfliktu přímo účastní. Cílem Izraele je totiž zničit Hamás a požadavkem Hamásu je, aby se Izrael stáhl a propustil tisíce Palestinců – včetně vysoce postavených bojovníků hnutí – ze svých věznic.

Příbuzní rukojmích se nyní obávají, že únava z války by mohla úsilí věnované na jejich záchranu oslabit. Sedmadvacet zajatých osob již nepřežilo. Demonstrace, které původně prosazovaly národní sjednocení, se proto staly agresivnějšími, píše Reuters.

Reklama

Doporučované