Hlavní obsah

Princ Harry stáhl žalobu proti Mail on Sunday. Prodraží se mu to

Foto: Loredana Sangiuliano, Shutterstock.com

Případ se týkal článku z roku 2022, který se zabýval Harryho žalobou proti ministerstvu vnitra.

Reklama

Právníci prince Harryho oznámili, že vévoda přerušuje soudní řízení proti listu Mail on Sunday. Harry se s vydavatelem soudil kvůli údajné urážce na cti, nedodal ale potřebné dokumenty. Teď bude muset zaplatit náklady řízení.

Článek

Princ Harry dnes uznal porážku a stáhl žalobu za urážku na cti, kterou podal proti vydavateli listu Mail on Sunday. Vévoda ze Sussexu se svého případu vzdal jen několik hodin před uplynutím lhůty, v níž měli jeho právníci soudu předat příslušné dokumenty, píše Daily Mail.

Místo toho Harry hodil ručník do ringu a jeho právníci v 10 hodin dopoledne informovali Vrchní soud, že vévoda svůj případ „přerušuje“. Nyní bude muset novinám zaplatit náklady za soud ve výši 250 tisíc liber a své vlastní právníky, což znamená celkový účet ve výši více než 750 tisíc liber – v přepočtu jde zhruba o 21 a půl milionu korun.

Případ se týkal článku zveřejněného v únoru 2022, který se zabýval Harryho samostatnou žalobou proti ministerstvu vnitra kvůli odvolání jeho policejní ochranky. Ve zmíněném článku se totiž píše, že se princovi PR asistenti snažili „překroutit“ spor s ministerstvem vnitra ohledně rozhodnutí zrušit Harryho policejní ochranu financovanou z peněz daňových poplatníků. Vévoda ze Sussexu byl podle svých slov nespravedlivě obviněn ze snahy zmást veřejnost, a podal proto na noviny žalobu.

Harryho právníci si byli případem natolik jistí, že údajně požádali soudce Nicklina, aby případ rozhodl ve prospěch vévody, aniž by proběhl soud. Minulý měsíc ale soudce Nicklin tuto žádost zamítl a rozhodl, že noviny mají „reálnou šanci“ prokázat, že prohlášení vydaná Harryho jménem byla zavádějící. Rozhodnutí pak znamenalo, že případ postoupil k soudnímu řízení o pomluvě.

V rámci běžného soudního procesu mají obě strany před zahájením soudního jednání povinnost zpřístupnit druhé straně veškeré dokumenty, které jsou pro případ „relevantní“. Dnes vypršela lhůta pro obě strany. Harryho právníci ale místo toho podali k soudu oznámení, v němž se píše, že vévoda ze Sussexu od svého tvrzení upouští.

Reklama

Doporučované