Hlavní obsah

Přišel o všechny blízké. Svět podle novináře musí spatřit, co se děje v Gaze

Foto: Stringer/Anadolu, Profimedia.cz

Palestinský novinář Váil Dahdúh přišel od začátku války mezi Izraelem a hnutím Hamás o pět členů rodiny. Naposledy o prvorozeného syna.

Reklama

Podle dat Výboru na ochranu novinářů zemřelo v Pásmu Gazy od začátku války mezi Izraelem a teroristy z Hamásu nejméně 79 novinářů - 72 Palestinců, čtyři Izraelci a tři Libanonci.

Článek

Když palestinský novinář Váil Dahdúh přišel při ostřelování loni v říjnu o několik členů rodiny, jeho obrovskou osobní tragédii sledoval celý svět.

Muž, který pro server Al-Džazíra pokrývá válečné zpravodajství a miliony diváků (převážně z arabské části světa) ho znají jako novináře informujícího i o předchozích kolech konfliktu, na snímcích a videích oplakával své blízké a držel je v náručí.

Tehdy - po Izraeli připisovaném útoku na jeden z táborů pro vnitřně vysídlené - přišel o manželku Amnu, vnuka Adama, 15letého syna Mahmúda a sedmiletou dceru Sham. O jejich ztrátě se dozvěděl, když pomáhal vysílat živé záběry, uvádí agentura AP.

Smrt blízkých ho nezlomila, nýbrž motivovala ve snaze přinášet dál svědectví o utrpení v Pásmu Gazy.

V neděli Dahdúha postihla další tragédie. Při izraelském ostřelování přišel o život jeho nejstarší syn Hamza.

„Duše mé duše“

Osmadvacetiletý Hamza, novinář a kameraman na volné noze, který měl zkušenosti s prací pro Al-Džazíru, byl s dalšími novináři na cestě z Chán Júnisu do oblasti blízko Rafáhu. Skupina jela získat svědectví od civilistů po nedávném ostřelování, uvádí britská veřejnoprávní stanice BBC. Jejich auto ale zasáhl izraelský dron.

Kromě Dahdúha přišel o život také další freelancer Mustafa Thuria. Ahmed Buraš a Amír Abú Amr utrpěli zranění, podotýká americký deník The New York Times.

Snímky a videa truchlícího otce, který drží za ruku zesnulého syna - a pátého zabitého člena rodiny - přikrytého plachtou, obletěla světová média i tentokrát. „Hamza nebyl jen součástí mě, byl celým mým já. Byl duší mé duše. Toto jsou slzy smutku, ztráty. Jsou to slzy lidskosti,“ řekl na pohřbu.

Al-Džazíra útok na 28letého novináře ve vyjádření ostře odsoudila. Americký ministr zahraničí Antony Blinken pak Hamzovu smrt označil za „nepředstavitelnou tragédii“.

„Sám jsem rodič a nedokážu si představit tu hrůzu, kterou zažil, a to ne jednou, ale hned dvakrát. Je to nepředstavitelná tragédie, která se stala i příliš mnoha nevinným palestinským mužům, ženám a dětem,“ cituje ho AP.

Váil Dahdúh i tentokrát uvedl, že v práci neustane. „Celý svět se musí podívat na to, co se děje v Pásmu Gazy… To, co se děje, je velká nespravedlnost vůči bezbranným lidem, civilním obyvatelům. Je to nespravedlivé i vůči nám jako novinářům,“ řekl.

Desítky zabitých

Podle dat Výboru na ochranu novinářů (CPJ) zemřelo v Pásmu Gazy od začátku války mezi Izraelem a teroristy z Hamásu nejméně 79 novinářů - 72 Palestinců, čtyři Izraelci a tři Libanonci.

CPJ dále uvádí, že v některých případech šlo o novináře a mediální pracovníky, kteří pracovali pro média pod správou hnutí Hamás. Řada dalších nicméně pracovala na volné noze, a to pro zahraniční média či média bez příslušnosti k Hamásu.

Právě lokální novináři a mediální pracovníci jsou ti, kdo pro místní i mezinárodní média přináší každý den svědectví o dění v Pásmu Gazy. Navzdory tomu, že denně přicházejí o své blízké nebo museli sami opustit domovy. Izrael a Egypt vstupu zahraničních reportérů do Pásma Gazy nadále brání, upozorňuje agentura AP.

Jen Hamza Dahdúh měl na Instagramu milion sledujících. Ještě v sobotu na sociální síti zveřejnil fotografii otce s novinářskou helmou a vestou. „Nezoufej nad uzdravením a nezoufej nad Božím milosrdenství… Buď si jistý, že tě Bůh za trpělivost odmění,“ napsal v popisku.

Izrael vinu odmítá

Izrael útoky na novináře v Pásmu Gazy dlouhodobě odmítá. Poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Mark Regev uvedl pro britskou BBC, že „Izrael neútočí na novináře záměrně“.

„Jsme jediná země na Blízkém východě, která má skutečně svobodný tisk. Jsme jedinou zemí v celém regionu, kde tisk může psát špatné věci a kritizovat vládní představitele,“ řekl dále.

Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení pro BBC uvedly, že, „letoun IDF identifikoval a zasáhl teroristu, který řídil letoun, jenž představoval hrozbu pro jednotky IDF“.

Reklama

Doporučované