Hlavní obsah

Přiznání ruského velitele: Situace je napjatá, nevylučuji složitá rozhodnutí

Foto: Profimedia.cz

Nový velitel ruské armády na Ukrajině Sergej Surovikin.

Reklama

aktualizováno •

Ruská armáda nebude postupovat za každou cenu, důležité je minimalizovat ztráty, prohlásil velitel „speciální vojenské operace“ na Ukrajině Sergej Surovikin. Zároveň oznámil částečnou evakuaci Chersonské oblasti.

Článek

Nový velitel ruských sil na Ukrajině Sergej Surovikin v úterý přiznal, že situace na Ukrajině je „napjatá“, zejména v okolí okupovaného města Cherson, ale i na severu u Charkova, píše agentura Reuters.

Surovikin vystoupil v ruské televizi, kde hovořil o složité situaci na frontě a mluvil o tom, že nemůže vyloučit přijetí „komplikovaných rozhodnutí“. Další vývoj se podle něj bude odvíjet od „taktické vojenské situace“.

„Situaci v oblasti ‚speciální vojenské operace‘ lze popsat jako napjatou,“ řekl v rozhovoru pro státní zpravodajskou stanici Rossija 24. „Nepřítel se neustále pokouší útočit na pozice ruských jednotek. Týká se to především oblastí Kupjansk, Lyman a Mykolajiv-Kryvyj Rih,“ uvedl.

Surovikin mluvil o složitém zásobování regionu jídlem a výpadcích proudu a vody. Velitel obvinil Ukrajinu z ostřelování cílů kritické infrastruktury, tedy taktiky, kterou teď masivně ruská armáda používá po celé zemi. Ukrajinské síly v poslední době několikrát útočily na mosty přes Dněpr, aby ochromily zásobování ruských vojáků na levém břehu řeky.

Podle Surovikina existují určité „informace o možnosti, že Ukrajina použije zakázané válečné metody“. Velitel rovněž uvedl, že „ruská armáda především zajistí bezpečnou evakuaci obyvatel“ Chersonu.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo paralelně oznámil přesun obyvatel čtyř měst u Chersonu z pravého břehu Dněpru na levý, který v regionu kompletně ovládají ruské síly. Konkrétně zmínil přesun na Krym, který Rusko anektovalo už v roce 2014.

„Tam, kde působí vojáci, není pro civilisty místo. Ať ruská armáda plní svůj úkol,“ uvedl Saldo.

Evakuaci zdůvodnil hrozbou masivního útoku ze strany Ukrajiny, kterou na sociální síti Telegram obvinil z přípravy zničení hráze přehrady Kachovské vodní elektrárny.

Generál Surovikin tvrdil, že Ukrajina momentálně vysílá na forntu „všechny dostupné rezervy“, a to bez řádného výcviku. Podle něj tam Kyjev tyto muže drží násilím.

Oproti tomu ruská armáda se podle Surovikina snaží minimalizovat ztráty ve svých řadách a nepostupuje za každou cenu. V souvislosti s ruskou „částečnou“ mobilizací se ale několikrát objevily zprávy o nedostatečném výcviku odvedenců a jejich nevyhovující výbavě.

Na druhou stranu o možném stažení ruské armády z části Chersonské oblasti se spekuluje delší dobu. Rusku by to umožnilo soustředit zbývající síly v dalších částech fronty, například na Donbase, který Moskva označuje za svou prioritu.

Surovikin se chopil vedení ruské invaze na Ukrajině teprve na začátku října. V minulosti hned dvakrát působil jako velitel uskupení ruských vojsk v Sýrii. U podřízených si tehdy vysloužil přezdívku „velitel Surovyj“, čili přísný, tvrdý, surový. V Sýrii „proslul“ například nelítostným bombardováním odpůrců vlády Bašára Asada. Podrobněji jsme o Surovikinovi psali v tomto článku.

Reklama

Doporučované