Hlavní obsah

Pro Putina hlasovalo 72,3 procenta voličů v zahraničí, tvrdí volební komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: murathakanart, Shutterstock.com

Nově zvolený prezident Ruska Vladimir Putin.

Reklama

Pro Vladimira Putina hlasovalo v ruských prezidentských volbách z minulého týdne přes 72 procent voličů v zahraničí. Uvedla to dnes ruská agentura Interfax s odvoláním na výsledky ústřední volební komise.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Západní země hlasování, v němž Putin podle oficiálních výsledků obdržel celkově přes 87 procent hlasů a podle očekávání získal další šestiletý mandát, odsoudily jako nesvobodné. Podotkly, že ruské hlavě státu po tvrdém zákroku proti opozici chyběla skutečná konkurence.

Ruská agentura Interfax s odvoláním na výsledky ústřední volební komise dnes uvedla, že pro Putina hlasovalo v ruských prezidentských volbách z minulého týdne přes 72 procent voličů v zahraničí.

Podle ústřední volební komise hlasovalo pro Putina 72,3 procenta voličů v zahraničí. Na druhém místě se s 16,65 procenta hlasů umístil Vladislav Davankov, který kandidoval za parlamentní stranu Noví lidé.

Nezávislý server Meduza začátkem týdne uvedl, že Putina v několika městech mimo Rusko porazil Davankov. Podle Meduzy vyhrál v Praze, Varšavě, Haagu, Vilniusu, Jerevanu nebo v Haifě. Ve většině dalších měst ale Putin zvítězil. V českém hlavním městě měl Davankov bezmála 60 procent hlasů, zatímco Putin necelých 16 procent.

Šéfka ruské ústřední volební komise pro zahraničí Jevgenija Orlovová dříve uvedla, že v ruských prezidentských volbách hlasovalo mimo zemi více než 383 000 ruských občanů. Hlasování se uskutečnilo ve 144 zemích.

Reklama

Doporučované