Hlavní obsah

Pro ruský pár si do restaurace přišla policie. U jídla si povídali o Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Alexej a Olesja Ovčinnikovovi. Ruský pár zatkla policie poté, co si v restauraci povídal o válce na Ukrajině.

Reklama

Soukromou konverzaci ruských manželů u stolu v restauraci zaslechl další zákazník. Jejich protiválečné výroky ho pobouřily natolik, že na ně zavolal policii. Za „drobné chuligánství“ pár dostal pokutu i několik dní odnětí svobody.

Článek

Do restaurace v ruském Krasnodaru v neděli vtrhly policejní složky. Zamířily ke stolu, kde seděl ruský pár s devítiletou dcerou. Muže i ženu srazily k zemi, spoutaly a poté, co je hodinu nechaly ležet na zemi, pár odvedly na policejní stanici, popisují očití svědci.

Dramatickému policejnímu útoku nepředcházely výtržnosti, ale soukromá konverzace, kterou manželský pár vedl během jídla u stolu.

Alexej a Olesja Ovčinnikovovi rozebírali válku na Ukrajině. Oba se k „ruské speciální vojenské operaci“ vyjadřovali nesouhlasně. Jednoho ze zákazníků, který seděl opodál, protiválečné výroky manželů natolik pobouřily, že se rozhodl zavolat na policii.

Ta během chvíle dorazila do restaurace a pár „brutálně“ zatkla, píše server Switzerland Times. Noc museli strávit za mřížemi, zatímco jejich devítiletou dceru svěřili do péče ruských úřadů, poté rodinných příslušníků.

Pár tvrdí, že policie jim bez okolků přiznala, že byli zatčeni pro protiválečné výroky, které padly během jejich rozhovoru.

Alekseje odsoudili za „drobné chuligánství“ k 15 dnům vězení. Jeho manželka dostala pokutu 1000 rublů, píše stanice CNN s odkazem na nezávislou organizaci OVD-Info, která monitoruje politické represe v Rusku.

Olesja Ovčinnikovová mimo to čelí obvinění z diskreditování ruské armády, upozorňuje lokální server 93.RU, který cituje jejího právníka.

Podle videí, která kolují na sociálních sítích, měla žena při zatýkání vzdorovat a vykřikovat hesla na podporu Ukrajiny jako: „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!“ A dále: „Nebudu mlčet!“

Krasnodarská restaurace Na Drovoh, kde k zatčení došlo, situaci odmítla komentovat, upozorňuje server CNN, který se s ní pokoušel spojit.

Případ manželů Ovčinnikovových není v Rusku něčím ojedinělým. Podle organizace OVD-Info bylo v roce 2022 zahájeno 61 trestních řízení s osobami, které vyjadřovaly protiválečné názory, na základě obvinění z ospravedlňování terorismu. Celkem 26 případů nakonec skončilo rozsudkem.

Jednalo se třeba o případ devatenáctileté Olesjy Krivtsové. Studentku zatkli krátce před Vánoci poté, co na instagramu v říjnu sdílela příspěvek kritický k Rusku. Úřadům ji nahlásily dvě spolužačky, kterým se nelíbil protiválečný obsah. Krivtsovou následně obvinili z diskreditace ruské armády a ospravedlňování terorismu.

Reklama

Doporučované